czwartek, 30 września 2010

Muffiny z gruszkami i imbirem


Ostatnimi czasy wiele się dzieje w moim życiu. Koniec stażu, wybór kolejnej drogi zawodowego rozwoju.
Mnóstwo stresów, bieganiny, załatwiania papierkowych spraw...

A jaki jest najlepszy sposób na relaks?
Ponieważ z fitnessem jestem w tym miesiącu na bakier - postanowiłem nadmiar swojej energii zużyć w kuchni... I znowu jest ambitnie - dwie blachy ciasta upieczone wczoraj czekają na sfotografowanie i opisanie na blogu. A dziś dołączają do nich muffinki pełne gruszek i imbiru.

Zawsze marzyłem o upieczeniu muffinek. Jednak gdy nie posiada się odpowiedniej formy - zamiast pięknych, kształtnych ciastek - wychodzi coś na kształt pospolitych babeczek... Mimo wszystko kształt nie jest najważniejszy!

Autorka blogu, na którym znalazłem oryginalny przepis, pisze, że najlepiej smakują jeszcze gorące. W kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. I nie powiem... temperatura najbardziej uwydatnia słodki smak gruszek i wyraźnie wyczuwalny aromat imbiru (który ku mojemu zaskoczeniu jest niesamowity jako przyprawa! Zawsze używałem cynamonu, a tu takie zaskoczenie!). Ma się ochotę zjeść ich cały talerz! Są świetne...

Przepis:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany (ja zastąpiłem ją naturalnym jogurtem)
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek, obranych i pokrojonych w niedużą kostkę

  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy, imbir.
  2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek (mi wyszło 18 sztuk). Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
  4. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. Ciepłe smakują niesamowicie!
Smacznego!
Oryginalny przepis dostępny tutaj.



środa, 29 września 2010

Chlebek bananowy cioci Ann


Nigdy nie miałem okazji spróbować ciasta bananowego.
Z tym większą ciekawością zacząłem studiować przepis. Proste składniki, nieskomplikowana metoda wykonania...

I rezultat, który przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
(choć domyślam się, że gdybym dodał bardziej dojrzałe banany, przejrzałe wręcz - to moim zachwytom nie było by końca!)
Wilgotny, nieco ciężkawy środek...
Wyraźnie wyczuwalny, charakterystyczny aromat bananów, z niewielką nutą wanilii...

Zgodnie z radami autorki bloga, na którym znalazłem przepis - najlepszy w kilka dni po upieczeniu. Podobno znakomicie smakuje po opieczeniu w tosterze (nie próbowałem). Można go również wzbogacić o siekane orzechy.


Przepis:
  • 110 g masła 
  • 190 g cukru pudru 
  • 2 duże jajka 
  • 240g mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia (można użyć zwykłej mąki i dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 3 duże banany 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. 
  2. Zmiksuj cukier i masło w misce aż masa będzie jasna. Dodaj jedno jajko i trochę mąki i wymieszaj, powtórz tę czynność z pozostałymi jajkami i resztą mąki oraz sodą, aż wszystko będzie gładką masą. 
  3. Obierz banany i ugnieć je widelcem. Dodaj je do miski z ekstraktem waniliowym i wymieszaj. 
  4. Wlej ciasto do formy keksowej (piekłam w formie o długości 30 cm, L) wysmarowanej masłem i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło. 
  5. Wbić w ciasto patyczek do szaszłyków - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjmij ciasto z blaszki i połóż na kuchennej kratce, by ostygło. 
Smacznego!

Oryginalny przepis dostępny tutaj.
Źródło: tutaj.


Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...