poniedziałek, 30 maja 2011

Rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni!

Kiedyś w ogóle nie znałem smaku tego warzywa, a teraz ciągle wyszukuję przepisów na ciasta z jego wykorzystaniem.

Dlatego postanowiłem zaimponować swojej koleżance ze Szwecji i upiec (podobno wg oryginalnej receptury) - Rabarberkaka - czyli mówiąc prościej - ciasto z rabarbarem.

Banalnie proste. Do zrobienia z dosłownie kilku składników, które każdy ma w domu. Mocno wilgotne od rabarbaru, a jednocześnie delikatne i puszyste. Idealne do podawania na ciepło z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. 100 g cukru
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • brązowy cukier do posypania
  1. Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
  2. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do niej mąkę i delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm.
  3. Na wierzchu rozkładamy kostki rabarbaru. Masło kroimy w cieniutkie plasterki i równomiernie układamy je na cieście. Obsypujemy brązowym cukrem.
  4. Pieczemy w 175 st. C ok. 40 - 60 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe serwujemy z lodami lub bitą śmietaną.


sobota, 28 maja 2011

Crunchie Sticky Banoffee Pie

Nazwa tego ciasta mówi sama za siebie.

Jest i "crunchie", i "sticky".
Kruchy spód i ciągnąca się masa krówkowa. Do tego łagodząca nieco słodycz bita śmietana i banany.

Idealny przepis, kiedy chcemy zjeść coś naprawdę słodkiego!
I niewymagającego dużo wysiłku - ciasto przygotowuje się bez użycia piekarnika!



Oryginalna wersja przepisu dostępna jest tutaj.
  • 230 g ciastek Digestive = 1 opakowanie
  • 115 g masła, rozpuszczonego
  • 300 g masy krówkowej
  • 3 banany
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 1 wafelek czekoladowy, np. Horalky
  1. Ciastka mocno kruszymy. Łączymy z masłem - mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy nią dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wkładamy do lodówki (na ok. 2 godziny).
  2. Masę krówkową rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na niej układamy pokrojone w plastry banany. 
  3. Moja rada: gdy najpierw ułożymy masę a później banany istnieje ryzyko, że pod ciężarem owoców rozpłynie się na boki. Ani to praktyczne, ani estetyczne. Warto ułożyć najpierw banany, a na nie masę krówkową.
  4. Śmietankę ubijamy do sztywności. Rozprowadzamy ją na cieście.
  5. Moja rada: do śmietany warto dodać "utrwalacz", np. "Śmietan-fix". Nie będziemy musieli się obawiać, że podejdzie wodą lub rozpłynie się na drugi dzień.
  6. Wafelek kroimy w kostkę - obsypujemy nim wierzch ciasta. Schładzamy przed podaniem.


środa, 25 maja 2011

Ucierane ciasto z owocami

Ciasto do którego pasują każde owoce!
Jabłka, wiśnie, śliwki, a nawet rabarbar.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, jak większość wypieków - najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe!

Jeśli chcielibyście upiec podobne ciasto, ale na mące razowej to polecam razowe ciasto z owocami.



Oryginalny przepis jest dostępny tutaj.
  • 4 łyżki miękkiego masła = 57 gram
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru - zależnie od słodkości owoców!
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 1 szklanki owoców
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła = 14 g
  1. Masło, olej i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko.
  2. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Wsypujemy je do maślanej masy na przemian z maślanką - mieszając jedynie do połączenia składników.
  3. Ciasto wylewamy do niewielkiej formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Na wierzchu układamy owoce.
  4. Mieszamy składniki kruszonki, którą posypujemy owoce. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możemy ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.


Tuż przed włożeniem do pieca...
A tu tuż po wyjęciu. Gorące!

poniedziałek, 23 maja 2011

Gwyneth Paltrow's Pancakes / Naleśniki Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow niedawno wydała własną książkę kucharską. 
Celebruje w niej rodzinne spotkania przy stole, prostotę wykonywanych potraw oraz receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Te proste placki (które można przygotować albo w formie mniejszych placuszków typu "pancakes" lub nieco większych naleśników) to doskonała forma przemycenia do codziennego jadłospisu tak przecież bogatych w składniki odżywcze - ziaren zbóż. U mnie było to przede wszystkim siemię lnianę (akurat zabrakło mi innych płatków). Można jednak dodać płatki owsiane, jęczmienne czy żytnie, pestki dyni i każdy inny zbożowy dodatek, jaki przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy tylko od naszej fantazji.

Placki świetnie smakują jako obiad, podwieczorek lub kolacja. Podawać je można z syropem klonowym (w oryginale), miodem lub owocowym dżemem.



Przepis znalazłem tutaj.
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka dowolnej mąki - u mnie mieszanka pełnoziarnistej i zwykłej pszennej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki mieszanki płatków zbożowych, pestek dyni, słonecznika, sezamu itd.
  1. Wszystkie składniki, oprócz nasion i zbóż, krótko ze sobą miksujemy. Następnie wsypujemy nasiona i mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 2 łyżki oleju) i smażymy niewielkie placuszki.


piątek, 20 maja 2011

Baklava muffins / Muffiny baklava

Powiem Wam szczerze... mój piekarnik zepsuł doskonałe wrażenie, jakie te muffiny powinny na mnie zrobić!

Ponieważ pamięta on pewnie jeszcze czasy, kiedy na Ziemi chodziły dinozaury - niekoniecznie daje sobie wyregulować temperaturę... a podczas pieczenia lubi płatać figle i albo się wychładzać, albo dodatkowo nagrzewać... Trzeba mieć do niego sporo cierpliwości!

Zatem muffiny wyszły nieco "nie takie", jakie zamierzałem.
Ale mimo wszystko - smakowały bardzo dobrze. Nadzienie z cynamonem, brązowym cukrem i bakaliami sprawiło, że ciastka w środku były wilgotne i mocno, mocno słodkie! (dodawanie ekstra miodu, jak proponuje Nigella, byłoby zbrodnią!)

Mam nadzieję, że to jedna wpadka (i to jeszcze nie z mojej winy!) nie zniechęci mnie do upieczenia ich ponownie...



Za "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson
Nadzienie
  • 100 g posiekanych orzechów - zamiast nich dodałem 100 g mieszanki studenckiej
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 45 g masła, stopionego
Ciasto
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 45 g masła, stopionego - zamiast niego dodałem 45 g oleju
  • 250 ml maślanki lub zamiennie 175 g naturalnego jogurtu i 75 g mleka
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  2. Przygotowujemy nadzienie, mieszając wszystkie składniki.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki ciasta na muffiny: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej - płynne - roztrzepujemy jajko z masłem i maślanką (lub jogurtem i mlekiem). Łączymy zawartości obu naczyń - pamiętając, żeby zbyt mocno nie mieszać, tylko do połączenia składników.
  4. Gniazda foremek na muffiny wypełniamy do 1/3 wysokości ciastem. Nakładamy następnie niepełną łyżkę nadzienia. przykrywamy warstwą ciasta - tak, by sięgało 2/3 wysokości gniazda. Pieczemy ok. 15 minut - do zrumienienia wierzchu.
  5. Ekstra: Nigella sugeruje, żeby ciepłe muffiny oblać płynnym miodem!


wtorek, 17 maja 2011

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Spotkałem się kiedyś ze stwierdzeniem, że rabarbar to najbardziej owocowe warzywo.

I jest w tym sporo prawdy. Od kiedy kilka lat temu spróbowałem ciasta z rabarbarem - natychmiast polubiłem jego smak.

W tym roku spróbowałem przygotować coś samodzielnie. Na pierwszy rzut wybrałem najprostsze kruche ciasto z dużą ilością kruszonki. Świetne z cukrem pudrem!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej, przesianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g suszonych daktyli
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej, przesianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  1. Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Ze składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki, w tym samym czasie nagrzewając piekarnik do 160 st. C. Pieczemy na blado złoty kolor, ok. 25 minut. Wyjmujemy następnie z pieca, nie wyłączając go.
  3. Rabarbar kroimy na ok. 1 - 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, następnie z cukrem, cukrem wanilinowym, na końcu wsypujemy drobno posiekane daktyle.
  4. W drugiej misce mieszamy składniki kruszonki. Rozcieramy je placami, aż do uzyskania konsystencji drobnych okruszków.
  5. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy ok. 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po wystudzeniu obficie obsypujemy cukrem pudrem.


wtorek, 10 maja 2011

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kupienie gotowego sosu słodko-kwaśnego jest proste.
A zrobienie go we własnej kuchni - jeszcze prostsze!

I na dodatek jakie przyjemne!



Nieco zmodyfikowana wersja przepisu od Nigelli Lawson
4 dość duże porcje
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej - lub oliwa + roztarty ząbek (albo dwa) czosnku
  • 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w dość dużą kostkę
  • 500 g mięsa z kurczaka - np. z udek - użyłem filetów z piersi, też będą dobre
  • 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
  • 300 g kiełków fasoli
Sos:
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml soku ananasowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego - lub tyle, aby osiągnąć kwaskowaty smak
  • sól i pieprz
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub najpierw oliwę, do której dorzucamy czosnek). Wrzucamy posiekaną cebulę i ciągle mieszając smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż będzie miękka.
  2. Rozdrobnione mięso z kurczaka dodajemy do cebuli z papryką. Wsypujemy przyprawę "5 smaków". Smażymy, mieszając często, następne 5 minut.
  3. W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy słodkich lub kwaśnych - aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Wylewamy na patelnię z mięsem i resztą składników. Zagotowujemy. Pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mięso ma się ugotować.
  4. Dodajemy kiełki fasoli. Sprawdzamy doprawienie i ponownie zagotowujemy. Podajemy z ryżem.


czwartek, 5 maja 2011

Mazurek cytrynowy

Mazurki to klasyczne wielkanocne wypieki. Kojarzą się z bogatym zdobieniem, kajmakiem, czekoladą i delikatnym kruchym ciastem.

W tym roku postanowiłem jednak upiec mazurka niestandardowego! Cytrynowego!

Muszę powiedzieć, że tak dobrego kruchego spodu dawno nie jadłem. Jest idealny. Stanowi znakomitą bazę dla masy, nie dominuje nad nią, pozwalając cieszyć się jej mocno cytrusowym smakiem.

Zaś sama masa (przypominająca nieco tą z Lemon bars - lecz zdecydowanie mniej budyniowa) na pewno Wam posmakuje. Mocno cytrynowa, idealnie słodka, nieco kleista (ale nie za mocno). Bardzo dobra również na drugi dzień - nabiera nieco wilgoci i smakuje jeszcze lepiej.



Oryginalny przepis na cytrynowego mazurka dostępny jest tutaj.



Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...