środa, 29 lutego 2012

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem


Nieziemsko smaczna zapiekanka, która (i to muszę Wam zagwarantować) nie tylko przypadnie do gustu wszystkim (no chyba, że ktoś nie lubi grzybów i kurczaka!), ale też sprawi sporo problemów z nakładaniem - bo spód z purée ziemniaczanego tego zadania nie ułatwia. Przygotowywałem ją już dwa razy, i zawsze nakładanie na talerze jakoś mi nie wychodziło.

Ale to oczywiście nie powinno Was zniechęcać!

Może wydaje się pracochłonna, ale to złudne wrażenie. Gdy gotujemy ziemniaki, przyrządzamy nadzienie. Potem wszystko zapiekamy i pozostaje nam tylko cieszyć się wspaniałym widokiem, smakiem i zapachem!



Inspiracja dostępna tutaj.
  • 500 g ziemniaków + 1 łyżka greckiego jogurtu +1 łyżka masła
  • 250 g świeżych grzybów - u mnie pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 200 g piersi kurczaka, pokrojonej na kawałki - można też użyć filetów z kurzych udek
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego + 1 łyżeczka sosu  Worcester (lub po prostu 1 łyżka sosu sojowego)
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dokładnie rozgniatamy praską, dodajemy jogurt i masło, dosalamy do smaku i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego   purée . Masę wykładamy na dno żaroodpornej formy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. W tym czasie oczyszczamy grzyby. Kroimy je na ok. 1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby, cebulę i kurczaka, posypujemy delikatnie solą - pamiętamy o nie zmniejszaniu płomienia (wtedy podobno grzyby pozostaną jędrne), smażymy ok. 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelnię wlewamy bulion, sos sojowy i Worcester, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 3 - 5 minut, aż mięso i grzyby zmiękną a sos zredukuje się do 1 - 2 łyżek.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na warstwę ziemniaków wykładamy nadzienie z grzybów i kurczaka, na wierzch rozkładamy plasterki sera. Na wierzch kładziemy płat ciasta francuskiego, dociskamy do brzegów formy, smarujemy rozmąconym jajkiem (pominąłem). Ciasto przebijamy nożem w kilku miejscach. 
  5. Pieczemy przez 30 minut, aż do zrumienienia ciasta.

środa, 22 lutego 2012

Beef and spaghetti frittata / Fritatta ze spaghetti i mielonego mięsa


Wracam po pracy do domu. Wchodzę do kuchni. Patrzę (nie, nie paczę!) - a na stole stoi coś okrągłego.

Ciasto? Nie.
Babka ziemniaczana? Ale z takimi "nitkami". Nie.

Pytam się mojego współlokatora, co takiego upichcił. Okazało się, że to fritatta ze spaghetti z mielonym mięsem.
Po prostu nie chciał kolejnego, zwykłego spaghetti po bolońsku, więc znalazł przepis, jak je urozmaicić i przeistoczyć w coś zupełnie innego.

Gdy pierwsze zaskoczenie minęło i przyszedł czas na spróbowanie, okazało się, że taka fritatta to świetny pomysł na kolację czy obiad. Smakuje przecież jak sos boloński, ale jednak inaczej.
Ma dość zabawną formę "ciasta". Świetnie się ją je także na zimno, zatem można ją zawsze zabrać do pracy, albo na piknik (a że wiosna coraz bliżej...).

Zdecydowanie polecam spróbowanie.
A gdy Wam nie przypadnie do gustu, zawsze można wrócić do tradycyjnego sposobu podawania makaronu z mięsem.



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 marchew, obrana i drobno posiekana
  • 500 g chudego mielonego mięsa - oryginalnie wołowiny, u nas - mięsa z indyka
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 300 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g utartego parmezanu
  • 100 g rukoli do posypania wierzchu - pominąłem
  1. 2 łyżki oleju podgrzewamy na dużej patelni. Smażymy cebulę i marchew przez 5 minut, aż będą miękkie, mieszamy od czasu do czasu.
  2. Dodajemy mieloną wołowinę i podgrzewamy przez kolejne 5 minut, stale mieszając, aż wszystko się ładnie przyrumieni.
  3. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co pewien czas.
  4. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem mięsnym. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  5. Wbijamy jaja do sosu i makaronu, wrzucamy pietruszkę i starty ser - wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Smarujemy naczynie do zapiekania niewielką ilością oleju (np. okrągłą formę o średnicy 28 cm). Przekładamy do niego masę makaronową, równo rozprowadzamy wyrównując powierzchnię.
  7. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut, aż potrawa się zetnie i skruszeje. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut.
  8. Fritattę przekładamy na duży talerz, posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno.

niedziela, 19 lutego 2012

Dark 'n' Stormy / Mroczny i burzliwy

Żródło zdjęcia
"Mroczny i burzliwy" to bardzo popularny drink w krajach Wspólnoty Brytyjskiej - szczególnie na Bermudach i w Australii. Stanowi wg niektórych połączenie dwóch najlepszych tropikalnych smaków - rumu i imbiru.

Tradycyjnie podawany jest w szklankach typu highball z lodem lub po przelaniu przez lód. Dodawany jest często także plasterek limonki, choć nie jest to konieczne (w tej wersji jest jednym ze składników, choć oryginalnie nie jest on używany). Gdy nie mamy piwa imbirowego można je zastąpić zwykłym.


Pamiętaj! Piłeś, nie jedź.
www.pilesniejedz.pl


Zaczerpnięty z książki "Kieszonkowy przewodnik: Koktajle".
  • 2 miarki rumu - złotego bądź ciemnego
  • 1 miarka soku z limonki
  • 1/2 miarki syropu cukrowego - pominąłem
  • lód
  • piwo imbirowe - do uzupełnienia
  • spiralka ze skórki z limonki - do dekoracji
  1. Trzy pierwsze składniki mieszamy, wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone.
  2. Przecedzamy je do schłodzonej szklanki, uzupełniamy dowolną ilością piwa imbirowego.
  3. Przybieramy skórką z limonki.

sobota, 18 lutego 2012

Tiramisu


Już kiedyś robiłem tiramisu. Tym razem jest to jednak wersja mini, w sam raz, gdy nie chcemy przygotowywać dużej porcji (choć nie znam osoby, która pogardziłaby większą ilością tego deseru!), np. na romantyczną kolację we dwójkę (cóż... Walentynki za nami!). Pamiętajmy jednak, że w kremie zawarte są surowe żółtka - więc jajka użyte do przygotowania trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem. Autorka przepisu podaje, że można równie dobrze wykonać wersję bez jajeczną... Ale w sumie, jak ona miałaby wyglądać? Nie wiem. Jakoś nie wyobrażam sobie tiramisu bez jajek!



Przepis na "mini" tiramisu dostępny jest tutaj. Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje.

czwartek, 16 lutego 2012

Buttermilk scones / Bułeczki maślankowe


Nigella kojarzy te bułeczki / ciastka (Hmmm... właściwie to one są pomiędzy!) ze swoimi wakacjami w Kornwalii, gdzie jadła je z gęstą śmietaną i złotym syropem.

Ja kojarzę je z niedzielnym porankiem, kiedy w domu nie było pieczywa i trzeba było "na szybko" coś wymyślić. Bo oczywiście byłem zbyt leniwy, żeby pójść do sklepu.

I właśnie w takiej chwili można sięgnąć po ten przepis, brak maślanki można zastąpić jogurtem naturalnym rozmieszanym z mlekiem w proporcji 3:1 (lub greckim w proporcjach 1:1). Po dwudziestu minutach mamy szybkie śniadanie... i na dodatek takie cieplutkie!

Pamiętajmy, że pieczywo przyrządzane na sodzie należy zjeść tego samego dnia lub zamrozić.

Irlandzkie bułeczki owsiane to podobny wypiek. Też polecam jego wypróbowanie!



zaczerpnięty stąd.
Składniki na około 10 bułeczek
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g niesolonego masła
  • 25 g miękkiej margaryny roślinnej
  • 300 ml maślanki
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek z wierzchu
  1. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, cukier. 
  3. Masło i margarynę kroimy w kostkę, wrzucamy do suchych składników - rozcieramy palcami. Wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto.
  4. Na blacie / stolnicy rozpłaszczamy placek o grubości ok. 4 cm. Szklanką / foremką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  5. Wkładamy po pieca na 12 minut (u mnie nieco dłużej). Po upieczeniu mają być lekko wyschnięte z wierzchu, ale dość lekkie po uniesieniu. Podajemy z twarożkiem i dżemem.

Twarożek i dżem to idealne dodatki do tych maślankowych bułeczek!

niedziela, 12 lutego 2012

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym


Kolejny wypiek, który możemy swobodnie nazwać klasyką.


Niesamowite połączenie korzennego smaku ciasta - wilgotnego i ciężkiego - z twarożkowym kremem o delikatnym waniliowym smaku i lekko słonawej nucie.

Całość dość słodka - dlatego zdecydowałem ograniczyć ilość dodawanego cukru.

Świetnie komponująca się z kawą (stąd pewnie taka popularność tego ciasta w jednej z sieciowych kawiarni!).

Przepis - koniecznie do wypróbowania!



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich - ok. 150 g
  • 1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki (wcześniej odsączonych)
  • 1 szklanka startej marchwi (na średnich oczkach)
Krem twarożkowy
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 5 łyżek masła
  • niepełna szklanka cukru pudru - przesianego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  1. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  2. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy. Wsypujemy marchew, ananasy i orzechy - mieszamy ponownie.
  3. Okrągłą formę o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-45 minut do "suchego patyczka". Studzimy w formie.
  4. Wszystkie składniki kremu ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Przekładamy je kremem. Wierz można delikatnie oprószyć cynamonem i ozdobić orzechami.

Niedzielny poranek...


...i nowe przepisy już niebawem znajdą się na blogu.

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...