poniedziałek, 18 marca 2013

Placki idealne!


Pamiętam jak prawie 3 lata temu (!) pisałem o poszukiwaniu idealnego przepisu na naleśniki (do przeczytania tutaj). I muszę powiedzieć, że chyba znalazłem recepturę rzeczywiście idealną!

Naleśniki od Julii Child są ekstra cienkie, o chrupiących, pofalowanych brzegach!
A jak nadziejemy je serem z cynamonem i miodem (tworząc bardzo udawaną grecką bougatsę) to musimy być przygotowani na to, że chyba potrzebna będzie dokładka!


Naleśniki Julii Child
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 7 naleśników o średnicy ok. 25 cm.
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju + odrobina do smażenia 1. naleśnika
  • 1/4 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę, możemy to oczywiście też zrobić z pomocą trzepaczki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Smażymy na rozgrzanej patelni, pokrywając ją przed smażeniem pierwszego naleśnika odrobiną oleju (gdy macie patelnię teflonową możecie smażyć placki bez żadnego dodatkowego tłuszczu).


środa, 6 marca 2013

Najbardziej ulubione włoskie danie!

Źródło: tapetycznie.pl

Nie wiem czemu ciągle Was męczę włoskimi przepisami. Może prostota włoskiej kuchni, może mój sentyment do Włoch (choć nigdy nie byłem w tym kraju i pewnie mam mocno wyidealizowane o nim pojęcie!).

Ten przepis na ciasto do pizzy wziął się nie wiadomo skąd. Po prostu kiedyś ze znajomymi znaleźliśmy go w otchłaniach internetu. I tak z nami pozostał. I tak go wykorzystujemy zawsze, gdy chcemy zjeść pizzę. Zmieniamy jedynie dodatki.

A otrzymujemy cieniutkie, chrupiące ciasto z puszystym brzegiem. Wychodzące zawsze, za każdym razem!

Inną wersję ciasta na pizzę znajdziecie tutaj.

Proste ciasto na pizzę
Na dwa ciasta o średnicy ok. 23 - 25 cm.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
    1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. 
    2. Mąkę, wodę (ciepłą "na palec"), drożdże, sól, cukier i olej mieszamy w misce. Możemy zrobić to ręcznie i dalej wyrabiać ciasto, albo z pomocą spiralnych końcówek miksera (jest szybciej i nie trzeba się mocno "brudzić"). Podczas wyrabiania sprawdzamy ciasto, gdy klei się do ręki i miski podsypujemy mąką - musimy otrzymać sprężyste ciasto, ładnie odchodzące od miski i palców. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i dodatki.
    3. Po wyrośnięciu ciasto rozpłaszczamy na blachach w formę koła. Nakładamy sos, dodatki. Pieczemy w piecu w pobliżu dolnej grzałki (a wszystko właściwie zależy od piekarnika) ok. 11 - 15 minut, do zrumienienia spodu i wierzchu.

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...