sobota, 30 sierpnia 2014

Ekspresowa fasolka po bretońsku


Pyszna i zupełnie bezproblemowa fasolka po bretońsku, do wykonania w około 30 minut! Koniec zabawy z moczeniem fasoli i jej żmudnym gotowaniem. Kilka minut i macie pyszne danie na swoich talerzach!

Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 4 porcje.
  • ok. 120 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • puszka białej fasoli
  • sól i pieprz
  • ok. 1 1/2 łyżki ketchupu
  • ok. 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • ok. 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
1. Kiełbasę kroimy w kostkę, siekamy cebulę. W garnku rozgrzewany nieco oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę i kiełbasę - smażymy, aż cebula się zeszkli, a z kiełbasy wytopi się tłuszcz.
2. Wrzucamy krojone pomidory z puszki i całą zawartość puszki z fasolą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ketchup. Zagotowujemy. Gotujemy następnie pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Dodajemy kminek, majeranek i passatę, ponownie zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 7 minut.


Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...