Początek nowego roku to czas postanowień.
Ja wróciłem na siłownię. A, że praca nad sylwetką to nie tylko machanie hantlami - trzeba zadbać również o jedzenie. (Cóż... chyba trzeba będzie się pożegnać z ciastami na jakiś czas!)
Ta zapiekanka przygotowana jest w duchu "maksimum białka i składników odżywczych". Pełnoziarnisty makaron, kurczak (w oryginale łosoś), mozzarella i brokuły. Sos serowy na kremowym serku z 0,2% tłuszczu dostępnym w Lidlu. Bez ekstra sera - bo to niepotrzebny nikomu tłuszcz. Zamiast bułki tartej - mielone migdały.
Pozostaje jedynie powiedzieć - "na zdrowie"!
Makaronowa zapiekanka
z kurczakiem i brokułami
- 300 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 450 g paczka mrożonych różyczek brokuł
- 100 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie świderków
- 125 g kremowego serka do smarowania pieczywa
- 125 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
- W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu - gotujemy jednak o 1-2 minuty krócej. Odcedzamy, zachowujemy wodę - która posłuży do gotowania brokułów (przez ok. 8 minut, aż będą miękkie).
- W tym samym czasie - oczyszczamy pierś z kurczaka - kroimy ją na ok. 1,5 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerzyk.
- W miseczce mieszamy serek i mleko razem z przyprawami aż do uzyskania gładkiego, dość płynnego sosu.
- W naczyniu żaroodpornym umieszczamy makaron, kurczaka, kroimy lub rwiemy palcami kulkę mozzarelli. Zalewamy sosem - lekko mieszamy. Układamy na wierzchu brokuły - lekko wciskając jej w pozostałe składniki zapiekanki. Posypujemy mielonymi migdałami. Pieczemy w 190 st. przez ok. 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz