Uwielbiam naleśniki!
Z resztą kto ich nie lubi.
Z zalegającej w kuchennej szafce mąki kukurydzianej postanowiłem zrobić naleśniki. Wyszły nieco inne od tych tradycyjnych (przepis tutaj), mniej puszyste i cienkie. Doskonale jednak sprawdziły się jako "opakowanie" do nadzienia z białego sera z dodatkiem skórki pomarańczowej i truskawek (pierwszych w tym sezonie!).
Polecam spróbować!
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podajemy z ulubionym nadzieniem - słodkim lub wytrawnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz