Kiedy przychodzi sezon na rabarbar nie sposób nie upiec chociaż jednego ciasta w tym owocem / warzywem (Unia Europejska rabarbar uznała za owoc!).
Tym razem tradycyjne ciasto ucierane z kruszonką.
Idealne na niedzielny deser, do kawy.
Albo na piknik, albo jako "coś słodkiego" do zjedzenia po grillowanych mięsach.
Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej:
Korzenne ciasto z rabarbarem
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Rabarbarowo-jabłkowy pudding z sosem karmelowym
Rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Kruszonka- 115 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miseczki i mieszamy widelcem, aż powstanie kruszonka. Możemy ją również wyrobić palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Rabarbar tniemy na mniejsze kawałki. Mieszamy w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odkładamy.
- Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiewamy, Odkładamy na bok.
- W misie miksera ucieramy masło na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, wrzucamy jajka jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy.
- Do masy maślanej wsypujemy odłożoną i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką.
- Formę o boku 23 - 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciasto, równamy powierzchnię. Na ciasto wykładamy owoce. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy w formie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz