niedziela, 2 października 2011

Marchewkowe ciasto z ananasem


"To ja jeszcze poproszę jeden kawałek!"



Niemalże gwarantuję, że usłyszycie to, kiedy dacie spróbować znajomym tego ciasta!

Marchewka - której w ogóle nie czuć.

Kokos - nadający wspaniały, lekko orzechowy aromat.
Ananas - dzięki niemu ciasto jest cudownie wilgotne.
Cynamon - który w tym cieście w ogóle się "nie narzuca" - do spółki z marchewką nadaje piękny złoty kolor (w sam raz na jesień!) i ten delikatnie korzenny smak.


Takie rozkosze w jednym wypieku!
Wobec tego nie można przejść obojętnie!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Z podanej ilości składników otrzymamy ilość ciasta idealną do formy o wymiarach ok. 25x30 cm.

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g cukru - sądzę, że śmiało można dodać nieco mniej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 400 g utartej marchwi
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 puszka ananasów - odsączonych i pokrojonych w kawałki
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Dodajemy następnie olej, ekstrakt z wanilii, jajka. Mieszamy dokładnie łyżką - ciasto będzie naprawdę gęste!
  3. Wsypujemy marchew - łączymy z masą - pomogłem sobie mikserem z końcówkami w kształcie świderków - łyżką chyba bym nie dał rady!  Dodajemy wiórki - dalej mieszamy - znowu mikserem. Na koniec wrzucamy pokrojone plastry ananasów - mieszamy wszystko - teraz z ciastem spokojnie sobie poradzimy łyżką. 
  4. Pieczemy przez 45 minut. Można ciasto po wystudzeniu posmarować kremem z twarożku lub posypać cukrem pudrem.


A w tym kawałku wyraźnie widać, że w cieście ukryły się kawałki ananasa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...