Kiedy myślę o błyskawicznym wypieku, zawsze do głowy przychodzą mi muffiny.
Ekspresowe i pyszne. Wstawiasz do piekarnika i za chwilę są gotowe.
Te muffiny przygotujemy za pomocą malaksera dosłownie w kilka minut. A gdy malaksera nie mamy, możemy skorzystać z gotowych, mielonych orzechów.
W smaku są niesamowite. Tak mocno, tak bardzo orzechowe, że koniecznie chce się sięgnąć po kolejne. Czekolada dodaje jeszcze nieco dodatkowej słodyczy. A wszystko złamane jest serkiem mascarpone, z którego przygotowujemy błyskawiczny krem.
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
- 150 g orzechów włoskich
- 180 g cukru
- 140 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- Orzechy mielimy w malakserze razem z cukrem.
- Masło i czekoladę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. (podarowałem sobie zabawę z kąpielą wodną czy roztapianiem na parze) Lekko przestudzoną masę dodajemy do orzechów i cukru - miksujemy chwilę.
- Proszek do pieczenia łączymy z mąką, wsypujemy do malaksera - miksujemy przez minutę. Wrzucamy jajka - miksujemy dwie minuty.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Muffiny pieczemy przez 15-20 minut - koniecznie w papilotkach, bo mają tendencję do przywierania do foremki, chyba, że macie silikonowe - wtedy po lekkim przestudzeniu ciastka bardzo łatwo da się wyjąć.
- Serek mascarpone miksujemy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Nakładamy go na muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz