...Świąteczne danie nr 3!
Kuchnia fusion w pełnej krasie! Połączenie egzotycznych, aromatycznych przypraw, ryżu basmati, greckiej fety i żurawiny podane w delikatnej, soczystej piersi kurczaka.
Smak niesamowity!
Tym bardziej warto spróbować, bo danie jest bardzo proste do przygotowania. Mało pracochłonne, a podejrzewam, że każdy kto je spróbuje, będzie zachwycony.
Nie tylko na Święta!
zaczerpnięty stąd.
- 2 pojedyncze bardzo duże piersi kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 50 g białego ryżu basmati (1/2 woreczka), ugotowanego i odsączonego
- przyprawy: 3 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni - opuściłem
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - użyłem suszonej
- 10 kostek (około 1,5 cm) sera feta
- oliwa z oliwek extra virgin
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Piersi kurczaka w najgrubszym miejscu rozcinamy głęboko nożem tworząc kieszeń. Posypujemy solą i pieprzem.
- W misce mieszamy ugotowany ryż z 2 łyżeczkami papryki w proszku, 1 łyżeczką kardamonu i 1 łyżeczką cynamonu. Wrzucamy orzeszki pinii, żurawinę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na koniec łączymy z serem feta oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- W kieszenie z piersi kurczaka wkładamy nadzienie. Na talerzyku mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką papryki w proszku. Mieszanką smarujemy kurczaka i nadzienie. Kładziemy na piersi luźno folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 40 minut (mniejsze piersi z kurczaka nieco krócej, około 35 minut), na koniec ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez dodatkowe 5 minut, aż kurczak będzie miękki i lekko zrumieniony.
Piersi można podzielić na dwie części - wtedy 1 część przypada na osobę. Ja jednak postanowiłem podać piersi niedzielone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz