wtorek, 1 listopada 2011

Kruche ciasto - idealne na szarlotkę



Szarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.

Aż się dziwię, że kiedyś nie lubiłem smaku pieczonych jabłek...



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 300 g mąki orkiszowej (białej) lub pszennej (zwykłej tortowej) 
  • 200 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 150 g cukru (może być trzcinowy, lub biały
  • 300 g masła (schłodzonego) 
  • 1 małe jajko + 1 duże żółtko
  1. Na stolnicę przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. 
  2. Siekamy nożem masło z resztą składników na malutkie kawałeczki, następnie rozcieramy je palcami. Dodajemy jajko i żółtko i zagniatamy szybko ciasto, do połączenia się składników. Formujemy z ciasta kulę, dzielimy ją na 2 części, zawijamy w woreczek i chłodzimy w lodówce 1 godzinę. (Oczywiście można sobie uprościć pracę korzystając z malaksera!)
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Rozwałkowujemy połowę ciasta (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na placek nieco większy niż forma. Formę wykładamy ciastem, spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut na złoty kolor. Formę wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.
  4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka (ja użyłem słoik gotowego musu jabłkowego + kolejny słoik smażonych jabłek domowej roboty), na wierzch ścieramy (na tarce o grubych oczkach) resztę schłodzonego ciasta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60 minut na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...