czwartek, 15 grudnia 2011

Chocolate orange muffins / Muffiny czekoladowo - pomarańczowe


Kolejny pomysł na świąteczne wypieki.

Muffiny pachnące pomarańczą i czekoladą. Z owocową niespodzianką w środku - soczystymi kawałkami pomarańczy, ukrytymi pod delikatnie chrupką skórką!

Oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe... niemalże tuż po wyjęciu z pieca!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 115 g masła
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 pomarańcza
  1. W rondelku roztapiamy masło i czekoladę (na małym ogniu).
  2. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
  3. Do miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. W drugiej misce łączymy jajko, maślankę, cukier i esencję waniliową. Do płynnych składników wlewamy powoli masło z czekoladą. Wrzucamy skórkę otartą z pomarańczy. Wsypujemy następnie suche składniki - mieszamy tylko do połączenia (pamiętając o zasadzie, że grudki mąki w muffinach to nic złego!). Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki, które kroimy na kawałki - dodajemy je do ciasta, mieszamy. 
  4. Wykładamy porcje ciasta do gniazd foremki na muffiny (wyłożone obowiązkowo papilotkami). Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...