niedziela, 25 grudnia 2011

Łosoś ze szpinakiem i ciecierzycą


...czyli pierwsza odsłona świątecznych potraw w mojej kuchni!

Spędzanie samemu Świąt Bożego Narodzenia niekoniecznie jest czymś paskudnym i smutnym.
Co prawda na Wigilię nie przygotowałem 12 potraw (no bo kto by je wszystkie zjadł!) - ale uraczyłem się rybą ze szpinakiem i ciecierzycą.

Zamiast karpia wybrałem jednak łososia (uroki robienia zakupów na ostatnią chwilę... nigdzie nie można dostać świeżej filetowanej ryby, a strach przez wypatroszeniem, a najpierw zabiciem karpia jest za duży!).

Powiem szczerze, że to ciekawe połączenie. Wszystko robi się bardzo szybko. Ryba dochodzi w piekarniku, szpinak na patelni.
No i to ciekawe kolorystyczne połączenie... Złocista ryba i zielony szpinak!



zaczerpnięty stąd.
  • 4 porcje ryby o wadze 250 g każda
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu lub tymianku
Szpinak z ciecierzycą:
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3/4 puszki (około 300 g) odsączonej ciecierzycy + kilka łyżek zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 
  2. Rybę myjemy, osuszamy. 
    Ja użyłem ryby mrożonej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć świeżej!
    Dobrze obsypujemy solą, pieprzem, doprawiamy kminem rzymskim. Formę do pieczenia smarujemy łyżką oliwy, układamy rybę. Na nią kładziemy wiórki masła i gałązki rozmarynu.
    Pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni lub ustawiamy maksymalną moc grilla, i pieczemy rybę jeszcze przez kolejne 10 - 15 minut, ma być lekko zrumieniona i upieczona w środku (sprawdzić widelcem, czy mięso ładnie odchodzi).

    I tu trzeba uważać. W zależności od wielkości filetów / dzwonków odpowiednio modyfikujemy czas pieczenia, żeby ryba nie wyschła!
  3. W międzyczasie przygotowujemy szpinak.
    Świeży szpinak płuczemy, suszymy, odrywamy twarde łodyżki. Wkładamy na patelnię z 2 łyżkami wody i podgrzewamy przez około 1 minutę mieszając, aż zwiędnie. Odciskamy i grubo siekamy.
    Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię podlewając wodą. Podgrzewamy do rozmrożenia, uzupełniając w miarę potrzeby wodę, tak żeby się nie przypalił.
  4. Na czystą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu przez 1 minutę, nie rumieniąc za bardzo. Dodajemy bułkę tartą i smażymy dalej przez 1 - 2 minuty, aż będzie zrumieniona. W międzyczasie przyprawiamy kminem rzymskim, cynamonem i słodką papryką w proszku. 
  5. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i chwilę podgrzewamy. Wrzucamy szpinak i skrapiamy go kilkoma łyżkami zalewy z ciecierzycy. Delikatnie mieszamy i smażymy przez 1 minutę, na koniec lub przed samym podaniem doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Rybę wykładamy na podgrzane talerze, w środek każdego dzwonka wkładamy szpinak z ciecierzycą, polewamy pozostałym sosem z pieczonej ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...