niedziela, 11 grudnia 2011

Cranberry Walnut Muffins / Muffiny żurawinowo-orzechowe


Patrząc na listę składników pewnie się przerazicie. Tyle szykowania do przygotowania muffinów!

Ale naprawdę warto!
Są takie świąteczne - cynamonowe, orzechowe, z żurawiną i lekką nutką cytryny! Podczas pieczenia pachnie w całym domu...

Aż trudno uwierzyć, że za 2 tygodnie będziemy mieli Boże Narodzenie!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 1 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 filiżanki brązowego cukru
  • 1/3 filiżanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 1 filiżanka jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3/4 filiżanki suszonej żurawiny (100 g)
  • 3/4 filiżanki posiekanych orzechów (ja użyłem włoskich)
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Gniazda formy do muffinów wykładamy papilotkami.
  2. Oba rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier mieszamy w misce.
  3. W drugiej misce łączymy maślankę, olej, esencję waniliową, jajko, jogurt grecki i skórkę z cytryny.
  4. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Nie staramy się mieszać ciasta zbyt mocno. Jeśli będą grudki mąki - w niczym to nie przeszkadza! Wrzucamy orzechy i żurawinę, mieszamy kilkakrotnie.
  5. Ciasto (będzie dość gęste) nakładamy do papilotek, wypełniając je niemalże po brzegi.
  6. Pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...