Patrząc na listę składników pewnie się przerazicie. Tyle szykowania do przygotowania muffinów!
Ale naprawdę warto!
Są takie świąteczne - cynamonowe, orzechowe, z żurawiną i lekką nutką cytryny! Podczas pieczenia pachnie w całym domu...
Aż trudno uwierzyć, że za 2 tygodnie będziemy mieli Boże Narodzenie!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 1 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 filiżanki brązowego cukru
- 1/3 filiżanki maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1 filiżanka jogurtu greckiego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3/4 filiżanki suszonej żurawiny (100 g)
- 3/4 filiżanki posiekanych orzechów (ja użyłem włoskich)
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Gniazda formy do muffinów wykładamy papilotkami.
- Oba rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier mieszamy w misce.
- W drugiej misce łączymy maślankę, olej, esencję waniliową, jajko, jogurt grecki i skórkę z cytryny.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi. Nie staramy się mieszać ciasta zbyt mocno. Jeśli będą grudki mąki - w niczym to nie przeszkadza! Wrzucamy orzechy i żurawinę, mieszamy kilkakrotnie.
- Ciasto (będzie dość gęste) nakładamy do papilotek, wypełniając je niemalże po brzegi.
- Pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz