Podobno torty makowe to jeden z tradycyjnych świątecznych wypieków w wielu polskich domach.
Ja robiłem go po raz pierwszy i stąd musicie mi wybaczyć jego lekką "nieforemność". Ale to przecież nie jest najważniejsze (mam nadzieję, że gdy będę go piekł następnym razem wyjdzie, taki jak z cukierni!).
W zeszłym roku też eksperymentowałem z makiem, chociażby robiąc Razowe muffiny z masą makową i czekoladą czy Makowiec last minute - zatem temat "ciasta makowego" nie jest mi zupełnie obcy.
Jednak połączenie maku, bakalii, słodkiego kawowego musu (jak zawsze niezawodny miks - mascarpone + bita śmietana) - przełamane kwaśnymi wiśniami z konfitury (bo tych z kompotu niestety zabrakło, z racji zbyt małej ilości warstw ciasta) - sprawdza się świetnie. Ciasto jest słodkie "w sam raz". Przy tym cudownie wilgotne i rozpływające się w ustach.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu. Nie tylko od święta!
zaczerpnięty stąd.
- 850 g masy makowej z bakaliami - domowej lub z puszki
- 4 łyżki kaszy manny (suchej)
- 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) - białka i żółtka oddzielnie
- 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
- 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
- 1 łyżka cukru
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
- 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych
- 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 500 g sera mascarpone
- 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
- posiekane obrane orzechy laskowe - u mnie mielone migdały
- kilka łyżek kakao
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 - 23 cm, smarujemy dno i boki masłem, posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
- Masę makową mieszamy z kaszą manną.
- Żółtka ubijamy mikserem na gładki, jasny krem (ok. 7 minut). Wlewamy do maku. Mieszamy.
- Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą makową.
- Przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty (zimne ciasto łatwiej się kroi).
- Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
- W misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek.
- Delikatnie łączymy bitą śmietanę z serkiem. Wlewamy ostudzoną kawę. Przechowujemy w lodówce do czasu przekładania spodów.
- Składniki mieszamy. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć!
- Na tortownicy kładziemy 1. blat. Skrapiamy go 1/3 ponczu. Rozsmarowujemy konfiturę z wiśni. Nakładamy 1/3 musu kawowego.
- Przykrywamy 2. blatem. Ponownie skrapiamy go 1/3 ponczu. Wykładamy kolejną 1/3 musu. Wykładamy odsączone wiśnie.
- Nakładamy ostatni blat. Nasączamy do ostatnią częścią ponczu. Smarujemy musem wierzch i boki. Posypujemy je następnie posiekanymi orzechami (użyłem mielonych migdałów). Wstawiamy do lodówki, najlepiej schładzać go całą noc. Tuż przed podaniem wierzch posypujemy obficie kakao.
Pysznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń