sobota, 17 marca 2012

Kurczak z ananasem


Pomysłów na szybki obiad nigdy za wiele!
A tego kurczaka przygotowuje się akurat tyle czasu, ile potrzeba do ugotowania ryżu, z którym można go podać.

Zaskakujące połączenie cytrusów - dzięki sporej ilości cytryny (mimo że to tylko łyżka) i znanego pewnie wszystkim duetu - kurczak / ananas.

Zdecydowanie do spróbowania!



Inspiracja zaczepnięta stąd.
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku starty na drobnej tarce
  • szczypta chili (płatków lub posiekanej), do smaku
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm
  • 3 plasterki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki białego wina - wymiennie: brandy lub sok jabłkowy z 1 łyżeczką octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego 
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (może być syrop z puszki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Do podania: 100 g ryżu długoziarnistego, ugotowanego
  1. Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy imbir, czosnek i chili. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. minutę. Wrzucamy kurczaka, oprószonego solą, obsmażamy z każdej strony.
  3. Dodajemy ananasa i wino (lub zamienniki), gotujemy przez minutę aż odparuje. Wlewamy sok jabłkowy i gotujemy około 2 minut, aż sok zredukuje się mniej więcej do połowy.
  4. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem ananasowym i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i masło. Gotujemy jeszcze przez około 1 minutę aż sos będzie odpowiednio gęsty a kurczak ugotowany. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...