Pomysłów na szybki obiad nigdy za wiele!
A tego kurczaka przygotowuje się akurat tyle czasu, ile potrzeba do ugotowania ryżu, z którym można go podać.
Zaskakujące połączenie cytrusów - dzięki sporej ilości cytryny (mimo że to tylko łyżka) i znanego pewnie wszystkim duetu - kurczak / ananas.
Zdecydowanie do spróbowania!
Inspiracja zaczepnięta stąd.
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 ząbek czosnku starty na drobnej tarce
- szczypta chili (płatków lub posiekanej), do smaku
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm
- 3 plasterki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki białego wina - wymiennie: brandy lub sok jabłkowy z 1 łyżeczką octu winnego lub jabłkowego
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 szklanki soku ananasowego (może być syrop z puszki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- Do podania: 100 g ryżu długoziarnistego, ugotowanego
- Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy imbir, czosnek i chili. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. minutę. Wrzucamy kurczaka, oprószonego solą, obsmażamy z każdej strony.
- Dodajemy ananasa i wino (lub zamienniki), gotujemy przez minutę aż odparuje. Wlewamy sok jabłkowy i gotujemy około 2 minut, aż sok zredukuje się mniej więcej do połowy.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem ananasowym i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i masło. Gotujemy jeszcze przez około 1 minutę aż sos będzie odpowiednio gęsty a kurczak ugotowany. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz