Kolejny wypiek, który możemy swobodnie nazwać klasyką.
Niesamowite połączenie korzennego smaku ciasta - wilgotnego i ciężkiego - z twarożkowym kremem o delikatnym waniliowym smaku i lekko słonawej nucie.
Całość dość słodka - dlatego zdecydowałem ograniczyć ilość dodawanego cukru.
Świetnie komponująca się z kawą (stąd pewnie taka popularność tego ciasta w jednej z sieciowych kawiarni!).
Przepis - koniecznie do wypróbowania!
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich - ok. 150 g
- 1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki (wcześniej odsączonych)
- 1 szklanka startej marchwi (na średnich oczkach)
- 300 g serka typu philadelphia
- 5 łyżek masła
- niepełna szklanka cukru pudru - przesianego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy. Wsypujemy marchew, ananasy i orzechy - mieszamy ponownie.
- Okrągłą formę o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-45 minut do "suchego patyczka". Studzimy w formie.
- Wszystkie składniki kremu ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Przekładamy je kremem. Wierz można delikatnie oprószyć cynamonem i ozdobić orzechami.
Mniam! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ciasto marchewkowe, ale to wygląda lepiej od mojego ;)