Kolejny przepis na jeden z moich ulubionych smakołyków! Muffiny!
Tym razem w wersji cytrusowo - jogurtowej.
Prosto od Nigelli!
Inspiracja zaczepnięta stąd.
Porcja podwójna - na 26 muffinów o średnicy ok. 6 cm.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Porcja podwójna - na 26 muffinów o średnicy ok. 6 cm.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1/2 cytryny i 1 pomarańczy
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- W naczyniu mieszamy jogurt z masłem. Dodajemy jajka, skórki z cytrusów, roztrzepujemy.
- Do mokrych składników dodajemy suche - mąkę, sodę, sól i cukier. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do gniazd foremki na muffiny (wcześniej wyłożonych papilotkami).
- Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 minut - do "suchego patyczka". Lekko studzimy, wyjmujemy z foremki. Można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz