Kolejny pomysł na quiche.
Tym razem z grillowaną papryką i dwoma rodzajami serów.
Na ciasto kruche można użyć mąki pełnoziarnistej, zwykłej pszennej albo obu rodzajów zmieszanych w proporcjach 50/50.
Wszystko doskonale komponuje się ze świeżą mieszanką różnych sałat polanych winegretem.
Inne pomysły na quiche:
Quiche z wędzonym łososiem, gruszką i camembertem
Quiche z bobem i grillowaną papryką

- 250 g mąki - pszennej, razowej lub zmieszanych w proporcji 50/50
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 duże czerwone papryki
- 4-5 jajek
- sól i pieprz
- 170 g sera camembert
- 125 g mozzarelli w kulce
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Ciasto: mąkę i sól przesiewamy do miski, wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencji okruchów ciasta. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę - schładzamy w lodówce przez godzinę.
- Papryki: rozgrzewamy grill piekarnika do 230 stopni, bezpośrednio na kratce układamy całe papryki, grillujemy je z jednej strony przez 10 minut, obracamy i następnie dalej opiekamy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast wkładamy do foliowych woreczków. Po 10 minutach wyjmujemy i obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w kostkę.
Papryki możemy przygotować wcześniej. Jeśli wszystko robimy jednocześnie - teraz jest czas na zmniejszenie temp. w piekarniku do 190 st. C. - Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przekładamy je do formy, dokładnie wylepiamy dno i brzegi. Nadmiar odkrawamy wałkiem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas osiągnięcia w piecu temp. 190 st. C (nagrzania / ochłodzenia po grillowaniu papryk).
- Gdy piekarnik będzie gotowy, na ciasto wykładamy folię aluminiową. Na wierz wysypujemy groch, ceramiczne kulki do pieczenia bądź jakiekolwiek obciążenie. Pieczemy 15 minut. Usuwamy obciążenie i folię aluminiową - pieczemy dalsze 13 minut, na lekko złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, studzimy. Zmniejszamy temp. piekarnika na 180 st. C.
- W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami (solą, pieprzem, mieloną papryką, lubczykiem) i jogurtem. Na podpieczony spód wykładamy pokrojony w kostkę camembert, mozzarellę i grillowaną paprykę. Zalewamy masą jajeczno - jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz