poniedziałek, 10 września 2012

Quiche z wędzonym łososiem, gruszką i camembertem


Skoro na urodziny dostaje się formę do tarty to trzeba ją natychmiast wypróbować.

Wybór padł na wytrawną tartę z wędzonym na gorąco łososiem, camembertem i gruszką.
Połączenie idealne. Delikatne. Pieszczące podniebienie słodyczą gruszki, słonym smakiem łososia i łagodnym aromatem sera.

A tu inny quiche do wypróbowania:
Quiche z bobem i grillowaną papryką



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Z podanej ilości ciasta otrzymacie tartę na formę o średnicy 26 - 28 cm.
Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) 
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 125 g sera camembert
  • 80 ml śmietany 12 - 16%
  • 125 g wędzonego łososia 
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Wkrajamy kawałki masła. Dodajemy sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż otrzymamy różnej wielkości okruchy. Wrzucamy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy większej niż forma - najlepiej zrobić to między dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem foremkę. Odstawiamy do lodówki - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
  2. Gdy piekarnik się nagrzeje na formę - dno i boki - wykładamy folią aluminiową. Wkładamy na wierzch obciążenie - ziarna fasoli, ćwiartki jabłek czy specjalne ceramiczne kulki - wrzucamy do pieca na 15 minut. Po tym czasie zdejmuje folię z obciążeniem i dopiekamy przez 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z pieca. Zmniejszamy temperaturę na 180 st. C.
  3. Przygotowujemy farsz: jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, wrzucamy starty na tarce camembert (konia z rzędem temu, kto to zrobi bez ubrudzenia całej tarki!), śmietankę - mieszamy wszystko. Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki, układamy je na cieście. Rozdrobnionego łososia także układamy na podpieczonym spodzie. Całość zalewamy masą jajeczną. 
  4. Pieczemy przez ok. 22 minuty w 180 st. C aż masa będzie ścięta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...