wtorek, 7 czerwca 2011

Quiche z bobem i grillowaną papryką

To właściwie pierwsze danie, którego zdjęcia na moim blogu musicie potraktować z przymrużeniem oka.

Kilka razy pisałem już o moim figlarnym piekarniku. A to samoczynnie zmieni się temperatura, a to coś przypali albo nie upiecze do końca.

Ofiarą nadmiernego spieczenia padł quiche ze zdjęcia!
Możecie to poznać po dość mocno zarumienionym wierzchu.

Mimo tego - smakowo quiche z bobem i grillowaną papryką to całkiem fajny sposób na podanie bobu. Sprawdzi się jako danie obiadowe, lunch lub kolacja. Nie jest ciężki, więc jest wprost stworzony do podawania latem i wczesną jesienią (a dzięki mrożonemu bobowi - przez cały rok!).
Jako dodatek proponuję sałatę z winegretem.

Będziecie oczarowani!
(tylko pilnujcie swoich piekarników!)



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Farsz
  • 2 podłużne czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 filiżanka bobu (świeżego lub mrożonego), ugotowanego i obranego 
  • 3 jajka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 filiżanka drobno tartego sera parmezan 
  • szczypta tymianku 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
  • 200 g mąki 
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz masło. Palcami rozcieramy masło z mąką, wlewamy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, którą wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
  2. Na patelni grillowej układamy folię aluminiową. Papryki kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy oliwą z oliwek, układamy na folii aluminiowej i grillować przez 10 - 15 minut, aż skórka zacznie czarnieć. Następnie owinąć je w folię, czekamy kilka minut i usuwamy skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Ciastem wykładamy 23 cm formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy ponownie do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto (przykryte papierem do pieczenia) pieczemy przez 10 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy przez kolejne 5 minut na złoty kolor.
  4. W dużej misce miksujemy jajka ze śmietaną i serem. Dodajemy tymianek, doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na podpieczony spód wykładamy kawałki papryki i bób, wylewamy jajeczno - śmietanową masę i pieczemy przez 25 - 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy z sałatą!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...