niedziela, 12 lutego 2012

Ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym


Kolejny wypiek, który możemy swobodnie nazwać klasyką.


Niesamowite połączenie korzennego smaku ciasta - wilgotnego i ciężkiego - z twarożkowym kremem o delikatnym waniliowym smaku i lekko słonawej nucie.

Całość dość słodka - dlatego zdecydowałem ograniczyć ilość dodawanego cukru.

Świetnie komponująca się z kawą (stąd pewnie taka popularność tego ciasta w jednej z sieciowych kawiarni!).

Przepis - koniecznie do wypróbowania!



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich - ok. 150 g
  • 1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki (wcześniej odsączonych)
  • 1 szklanka startej marchwi (na średnich oczkach)
Krem twarożkowy
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 5 łyżek masła
  • niepełna szklanka cukru pudru - przesianego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  1. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  2. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy. Wsypujemy marchew, ananasy i orzechy - mieszamy ponownie.
  3. Okrągłą formę o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-45 minut do "suchego patyczka". Studzimy w formie.
  4. Wszystkie składniki kremu ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Przekładamy je kremem. Wierz można delikatnie oprószyć cynamonem i ozdobić orzechami.

1 komentarz:

  1. Mniam! Wygląda pysznie!
    Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, ale to wygląda lepiej od mojego ;)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...