środa, 29 lutego 2012

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem


Nieziemsko smaczna zapiekanka, która (i to muszę Wam zagwarantować) nie tylko przypadnie do gustu wszystkim (no chyba, że ktoś nie lubi grzybów i kurczaka!), ale też sprawi sporo problemów z nakładaniem - bo spód z purée ziemniaczanego tego zadania nie ułatwia. Przygotowywałem ją już dwa razy, i zawsze nakładanie na talerze jakoś mi nie wychodziło.

Ale to oczywiście nie powinno Was zniechęcać!

Może wydaje się pracochłonna, ale to złudne wrażenie. Gdy gotujemy ziemniaki, przyrządzamy nadzienie. Potem wszystko zapiekamy i pozostaje nam tylko cieszyć się wspaniałym widokiem, smakiem i zapachem!



Inspiracja dostępna tutaj.
  • 500 g ziemniaków + 1 łyżka greckiego jogurtu +1 łyżka masła
  • 250 g świeżych grzybów - u mnie pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 200 g piersi kurczaka, pokrojonej na kawałki - można też użyć filetów z kurzych udek
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego + 1 łyżeczka sosu  Worcester (lub po prostu 1 łyżka sosu sojowego)
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dokładnie rozgniatamy praską, dodajemy jogurt i masło, dosalamy do smaku i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego   purée . Masę wykładamy na dno żaroodpornej formy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. W tym czasie oczyszczamy grzyby. Kroimy je na ok. 1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby, cebulę i kurczaka, posypujemy delikatnie solą - pamiętamy o nie zmniejszaniu płomienia (wtedy podobno grzyby pozostaną jędrne), smażymy ok. 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelnię wlewamy bulion, sos sojowy i Worcester, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 3 - 5 minut, aż mięso i grzyby zmiękną a sos zredukuje się do 1 - 2 łyżek.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na warstwę ziemniaków wykładamy nadzienie z grzybów i kurczaka, na wierzch rozkładamy plasterki sera. Na wierzch kładziemy płat ciasta francuskiego, dociskamy do brzegów formy, smarujemy rozmąconym jajkiem (pominąłem). Ciasto przebijamy nożem w kilku miejscach. 
  5. Pieczemy przez 30 minut, aż do zrumienienia ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...