sobota, 5 lutego 2011

Placki ziemniaczane


Wikipedia o plackach ziemniaczanych mówi, że jest to prosta potrawa z ziemniaków smażona na głębokim tłuszczu. Powstała w czasach biedy i nieurodzaju, kiedy to placki zastępowały chleb. Dodawano do nich plewy, a wykonywano je nawet z zepsutych ziemniaków.

A co o nich mówimy my?
Pewnie każdemu kojarzą się z rodzinnym domem i szybkim obiadem. Podawane ze śmietaną i cukrem. Albo domowym gulaszem...
Ciepło maminej kuchni i gorące placki, jedzone w pośpiechu, żeby pobiec na podwórko i móc dalej bawić się ze znajomymi, mimo chłodnej, jesiennej pogody...

Placki z tego przepisu są niesamowicie szybkie. Ziemniaki zamiast trzeć na miazgę - ściera się na tarce o grubych oczkach. Nie trzeba się bawić z odsączaniem masy z nadmiaru soku. Wystarczy za to dodać tylko jajka, mąkę, cebulę i przyprawy. Opcjonalnie możemy je wzbogacić w żółty ser i śmietanę - jednak nie są to niezbędne składniki.
Bardzo dobrze komponują się właśnie ze śmietaną i cukrem albo gulaszem. Bez dodatków też smakują wyśmienicie.

Z resztą czy cokolwiek, co kojarzy się z dzieciństwem nie smakowałoby dobrze?


Przepis:
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Opcjonalnie:
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Mieszamy aż do połączenia składników. Przyprawić solą i pieprzem. Teraz możemy dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby masa była odpowiednio gęsta. Ciasto wykładamy łyżką na patelnię formując placki. Smażymy na oleju.

Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

3 komentarze:

  1. Coś, co chciałabym zobaczyć kiedyś na tym blogu:

    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/crostata/crostata.html

    Pozdrawiam, wielbicielka kuchni Pana O. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzałem się kiedyś do crostaty z jabłkami, gruszkami i pigwą.
    O ile gruszki i jabłka są do dostania przez niemalże cały rok - to największe problemy miałem z pigwą. I właśnie przez nią całe pieczenie nie doszło do skutku :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście najbardziej lubię same placki, ale jak już mam z czymś to...z grzybami duszonymi na maśle. :P

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...