źródło: tesco.pl |
Tarta to danie, które powinno przypaść każdemu do gustu. Podstawa z kruchego ciasta, jajeczne nadzienie z dodatkami, które można wybierać praktycznie dowolnie. Doskonale sprawdzi się ryba, kurczak, indyk, różne warzywa. A w lecie - masa budyniowa i sezonowe owoce, albo galaretka.
Tym razem podstawowy przepis na kruche ciasto do tarty. Wytrawne, choć sądzę, że ze słodkimi dodatkami też powinno się sprawdzić!
- 250 g mąki pszennej
- 150 g chłodnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- Mąkę przesiewamy do miski. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami, tak aby powstały okruszki. Wbijamy jajko - szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce.
- Formę do tarty smarujemy masłem. Wylepiamy dno i boki ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Chowamy ponownie do lodówki (dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko, że boki podczas pieczenia "opadną"). Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
- Gdy piekarnik będzie gotowy - formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wierzch wykładamy folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia. Wysypujemy obciążenie - ryż, fasolę... dbając żeby rozłożyło się równomiernie po powierzchni. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, usuwamy folię / papier z obciążeniem i wstawiamy ponownie do pieca na kolejne 13 - 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz