niedziela, 6 stycznia 2013

Podstawowe ciasto do tarty

źródło: tesco.pl

Tarta to danie, które powinno przypaść każdemu do gustu. Podstawa z kruchego ciasta, jajeczne nadzienie z dodatkami, które można wybierać praktycznie dowolnie. Doskonale sprawdzi się ryba, kurczak, indyk, różne warzywa. A w lecie - masa budyniowa i sezonowe owoce, albo galaretka.

Tym razem podstawowy przepis na kruche ciasto do tarty. Wytrawne, choć sądzę, że ze słodkimi dodatkami też powinno się sprawdzić!


Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Na formę o średnicy 24 cm i więcej.

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g chłodnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami, tak aby powstały okruszki. Wbijamy jajko - szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce.
  2. Formę do tarty smarujemy masłem. Wylepiamy dno i boki ciastem, spód nakłuwamy widelcem. Chowamy ponownie do lodówki (dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko, że boki podczas pieczenia "opadną"). Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  3. Gdy piekarnik będzie gotowy - formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wierzch wykładamy folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia. Wysypujemy obciążenie - ryż, fasolę... dbając żeby rozłożyło się równomiernie po powierzchni. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę, usuwamy folię / papier z obciążeniem i wstawiamy ponownie do pieca na kolejne 13 - 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...