sobota, 2 lutego 2013

Kawowy weekend cz. 1


Ten weekend został zdominowany przez kawę!

Od dawna miałem ochotę na bezę. Podejrzewam, że każdy z Was uwielbia jej kruchą, delikatną powierzchnię i piankowy środek, rozpływający się delikatnie w ustach. A gdy to wszystko podaje jest z owocami i obowiązkowo bitą śmietaną... Hmmmm! Niebiański smak!

Zachęcony programem Nigelli Lawson z jej inspirowanymi włoską kuchnią przepisami - postanowiłem upiec bezę cappuccino - której nazwa w oryginale brzmi nieco lepiej: "Cappuccino Pavlova".
Choć to może nie jest klasyczna "Pavlova", o której pisałem przy okazji Mini Strawberry Pavlova Pies, to i tak smak jest urzekający, a prostota wykonania wprost powalająca.


Cappuccino Pavlova
Inspiracja zaczerpnięta stąd.

  • 250 gram cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy instant - użyłem Maxwell House Delikatny Smak
  • 4 białka - z jajek rozmiaru L
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • kakao do posypania wierzchu
    1. Cukier puder mieszamy w miseczce z kawą. Odstawiamy na bok.
    2. W drugiej misce, koniecznie czystej! (można przed użyciem przetrzeć ją papierowym ręcznikiem z kilkoma kroplami octu) ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Dodajemy następnie po łyżce mieszanki cukru z kawą - dokładnie ubijając po każdej porcji. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet - miksujemy przez chwilę.
    3. Na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika rozkładamy papier - odrysowujemy na nim koło o średnicy ok. 23 cm. Wykładamy masę jajeczną na okrąg na papierze. Wierzch nie musi być fantazyjnie ułożony, nie trzeba go też specjalnie wygładzać.
    4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Po włożeniu bezy natychmiast zmniejszamy temp. do 150 st. C. Pieczemy godzinę. Wyłączamy następnie piekarnik i pozostawiamy bezę do wyschnięcia w zamkniętym piecu.
    5. Po całkowitym wystudzeniu (można zostawić nawet na całą noc) bezę przekładamy na paterę. Ubijamy kremówkę. Nakładamy ją na wierzch bezy, posypujemy kakao.

    1 komentarz:

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...