Kolejny przepis na wykorzystanie polędwicy wieprzowej ( po polędwiczkach z camembertem i szwarcwaldzką szynką w sosie śliwkowo - cynamonowym).
Typowo "świąteczny" w smaku - bo mamy i suszone śliwki, i przyprawę korzenną... a wszystko ozdobione sosem na bazie czerwonego wina i powideł śliwkowych. Połączenie słodkich smaków z słoną szynką i serem camembert jest bardzo ciekawe. Być może nie każdemu przypadnie do gustu. Choć jak zawsze uważam, że warto spróbować.
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 8 roladek.
Roladki:Składniki na ok. 8 roladek.
- ok. 400 g polędwicy wieprzowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 plasterków szynki suszonej (wystarczy 1 opakowanie)
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy - do smażenia
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- skórka starta z ok. połowy pomarańczy
- ok. 70 g sera camembert
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- skórka starta z połowy pomarańczy
- odrobina świezo zmielonego pieprzu
- Polędwicę myjemy, oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Tłuczkiem rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie posypujemy pieprzem.
- W miseczce mieszamy składniki nadzienia - poza serem, który kroimy w małe kawałeczki. Na każdym płacie polędwicy kładziemy po 1-2 śliwki z nadzienia i kawałek sera. Zawijamy w roladkę, a następnie w plaster szynki. Związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kładziemy roladki i obsmażamy ok. 4 minuty z jednej strony, odwracamy i smażymy kolejne 4 minuty, obsmażamy jeszcze boki po ok. 2 minuty. Początkowo utrzymujemy większy ogień, później do redukujemy. Zdejmujemy roladki z ognia.
- Sos: w rondelku mieszamy składniki sosu, zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz