niedziela, 30 grudnia 2012

Roladki z polędwicy wieprzowej z camembertem i suszonymi śliwkami w sosie winno - śliwkowym


Kolejny przepis na wykorzystanie polędwicy wieprzowej ( po polędwiczkach z camembertem i szwarcwaldzką szynką w sosie śliwkowo - cynamonowym).

Typowo "świąteczny" w smaku - bo mamy i suszone śliwki, i przyprawę korzenną... a wszystko ozdobione sosem na bazie czerwonego wina i powideł śliwkowych. Połączenie słodkich smaków z słoną szynką i serem camembert jest bardzo ciekawe. Być może nie każdemu przypadnie do gustu. Choć jak zawsze uważam, że warto spróbować.



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 8 roladek.
Roladki:
  • ok. 400 g polędwicy wieprzowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 plasterków szynki suszonej (wystarczy 1 opakowanie)
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy - do smażenia
Nadzienie:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • skórka starta z ok. połowy pomarańczy
  • ok. 70 g sera camembert
Sos winno - śliwkowy
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • odrobina świezo zmielonego pieprzu
Do podania: ugotowany biały ryż.
      1. Polędwicę myjemy, oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Tłuczkiem rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie posypujemy pieprzem.
      2. W miseczce mieszamy składniki nadzienia - poza serem, który kroimy w małe kawałeczki. Na każdym płacie polędwicy kładziemy po 1-2 śliwki z nadzienia i kawałek sera. Zawijamy w roladkę, a następnie w plaster szynki. Związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką.
      3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kładziemy roladki i obsmażamy ok. 4 minuty z jednej strony, odwracamy i smażymy kolejne 4 minuty, obsmażamy jeszcze boki po ok. 2 minuty. Początkowo utrzymujemy większy ogień, później do redukujemy. Zdejmujemy roladki z ognia.
      4. Sos: w rondelku mieszamy składniki sosu, zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż zgęstnieje.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Przyciski Listonic

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...