Ostatnio znowu przypominam sobie jaką przyjemność daje pieczenie, nie tylko dla mnie, ale i dla znajomych.
A te proste muffiny z pyszną kajmakową polewą są idealnym przepisem "na powrót" do słodkości!
Muffiny czekoladowo-kawowe
z polewą kajmakową
z polewą kajmakową
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 16 sztuk.
- 150 g masła
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 g brązowego cukru
- 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- mała szczypta soli morskiej
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + ewentualnie do posypania po wierzchu
- szczypta soli morskiej grubo zmielonej
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Gniazda formy do muffinek wykładamy papilotkami.
2. Do rondelka wrzucamy: masło, czekoladę, kawę, cukier, cynamon, sól - na małym ogniu rozpuszczamy ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelewamy do miski. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy łyżką do połączenia składników. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia - ponownie mieszamy, do połączenia. Ciasto nakładamy do papilotek, pieczemy ok. 20 minut.
3. Składniki polewy na mały ogniu podgrzewamy w rondelku, do uzyskania półpłynnej konsystencji. Nakładamy polewę na muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz