poniedziałek, 18 marca 2013

Placki idealne!


Pamiętam jak prawie 3 lata temu (!) pisałem o poszukiwaniu idealnego przepisu na naleśniki (do przeczytania tutaj). I muszę powiedzieć, że chyba znalazłem recepturę rzeczywiście idealną!

Naleśniki od Julii Child są ekstra cienkie, o chrupiących, pofalowanych brzegach!
A jak nadziejemy je serem z cynamonem i miodem (tworząc bardzo udawaną grecką bougatsę) to musimy być przygotowani na to, że chyba potrzebna będzie dokładka!


Naleśniki Julii Child
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na ok. 7 naleśników o średnicy ok. 25 cm.
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju + odrobina do smażenia 1. naleśnika
  • 1/4 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę, możemy to oczywiście też zrobić z pomocą trzepaczki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Smażymy na rozgrzanej patelni, pokrywając ją przed smażeniem pierwszego naleśnika odrobiną oleju (gdy macie patelnię teflonową możecie smażyć placki bez żadnego dodatkowego tłuszczu).


1 komentarz:

  1. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...