środa, 13 października 2010

Pate Brisee

Oryginalny przepis Marthy Stewart na fantastyczne kruche ciasto.
Ja zamiast zwykłej mąki - dałem pełnoziarnistą. Sprawdziła się znakomicie!

Podana ilość składników starcza na dość sporą ilość ciasta. Do małej tortownicy (ok. 30 cm średnicy) użyłem połowy, a i tak zostało mi jeszcze trochę do wykorzystania w przyszłości.

Przepis:
  • 2 1/2 filiżanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 225 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 
  • 1/4 to 1/2 filiżanki zimnej wody 
  1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj masło. Szybko zagnieć ciasto.
  2. Powoli dodaj wodę. Dalej ugniataj, aż ciasto uzyska spoistą konsystencję i będzie odklejać się od dłoni.
  3. Kulę ciasta podziel na 2 części, owiń w folię i przechowuj w lodówce przez co najmniej godzinę przed użyciem do wypieków.
Oryginalny przepis dostępny tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...