Ja zamiast zwykłej mąki - dałem pełnoziarnistą. Sprawdziła się znakomicie!
Podana ilość składników starcza na dość sporą ilość ciasta. Do małej tortownicy (ok. 30 cm średnicy) użyłem połowy, a i tak zostało mi jeszcze trochę do wykorzystania w przyszłości.
Przepis:
- 2 1/2 filiżanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 225 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/4 to 1/2 filiżanki zimnej wody
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj masło. Szybko zagnieć ciasto.
- Powoli dodaj wodę. Dalej ugniataj, aż ciasto uzyska spoistą konsystencję i będzie odklejać się od dłoni.
- Kulę ciasta podziel na 2 części, owiń w folię i przechowuj w lodówce przez co najmniej godzinę przed użyciem do wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz