poniedziałek, 14 listopada 2011

Lemon Polenta Cake / Cytrynowe ciasto z polenty


Ciasto bardzo podobne do lemon-syrup loaf cake. Również bardzo cytrynowe i nasączone słodkim syropem. Tu jednak tradycyjną mąkę zastępujemy mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą - uzyskując ciasto nie tylko bezglutenowe, ale jednocześnie o cudownie złotej barwie! 


Zupełnie jak ostatnie liście na drzewach!


Oryginalna wersja przepisu dostępna jest tutaj.

Na ciasto:
  • 200g miękkiego masła + niewielka ilość do natłuszczenia formy
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka starta z 2 cytryn (cytryny zachowujemy do syropu!)
Na syrop:
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 125g cukru pudru
  1. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm - natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Masło i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę.
  3. Mieszamy migdały, kukurydzianą mąkę i proszek do pieczenia. Niewielką część dodajemy do maślanej masy, następnie wbijamy 1 jajko i ponownie nieco sypkich składników naprzemiennie z jajkami. Na końcu wrzucamy skórkę z cytryn. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, do "suchego patyczka".
  4. W niewielkim rondelku podgrzewamy składniki syropu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i mieszamy aż cały cukier się rozpuści.
  5. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem - wylewamy na nie powoli ciepły syrop. Będzie go dużo... ale o to chodzi! Ciasto musi być mocno nasączone. Pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...