Ultraszybkie w wykonaniu. Wrzucacie ulubione owoce (bo sądzę, że nie tylko rabarbar będzie pasował), w miseczce przygotowujecie ciasto - kilka machnięć łyżką i jest zrobione. Wykładacie do formy... i po niecałej godzinie - ciepły deser opuszcza piekarnik.
Ciasto jest bardzo podobne do crumble. Jednak zamiast kruszonki otrzymujemy miękką i puszystą "kołderkę" pokrywającą soczyste i gorące owocowe nadzienie.
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Farsz- 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1/2 cm kawałki
- 50 g cukru
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny - opcjonalnie
- 100 ml oleju roślinnego
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 60 g mielonych migdałów
- 60 ml mleka
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
- W miseczce łączymy rabarbar i cukier. Odstawiamy na bok.
- W drugiej miseczce mieszamy łyżką składniki ciasta. Powstanie dość gęsta, lśniąca masa. Wykładamy połową niej dno (i w miarę możliwości boki) okrągłej formy (średnica ok. 22 cm). Układamy rabarbar i łyżką, drobnymi porcjami nakładamy resztę ciasta (nie musi dokładnie pokrywać owocowego farszu).
- Pieczemy 45 - 50 minut, aż do wyraźnego zrumienienia wierzchu. Po wyjęciu z pieca obsypujemy cukrem pudrem, podajemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz