piątek, 10 czerwca 2011

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Kiedy nie macie czasu - takie proste ciasto będzie idealnym rozwiązaniem.

Ultraszybkie w wykonaniu. Wrzucacie ulubione owoce (bo sądzę, że nie tylko rabarbar będzie pasował), w miseczce przygotowujecie ciasto - kilka machnięć łyżką i jest zrobione. Wykładacie do formy... i po niecałej godzinie - ciepły deser opuszcza piekarnik.

Ciasto jest bardzo podobne do crumble. Jednak zamiast kruszonki otrzymujemy miękką i puszystą "kołderkę" pokrywającą soczyste i gorące owocowe nadzienie.



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Farsz
  • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1/2 cm kawałki
  • 50 g cukru
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny - opcjonalnie
Ciasto
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 60 ml mleka
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. W miseczce łączymy rabarbar i cukier. Odstawiamy na bok.
  3. W drugiej miseczce mieszamy łyżką składniki ciasta. Powstanie dość gęsta, lśniąca masa. Wykładamy połową niej dno (i w miarę możliwości boki) okrągłej formy (średnica ok. 22 cm). Układamy rabarbar i łyżką, drobnymi porcjami nakładamy resztę ciasta (nie musi dokładnie pokrywać owocowego farszu). 
  4. Pieczemy 45 - 50 minut, aż do wyraźnego zrumienienia wierzchu. Po wyjęciu z pieca obsypujemy cukrem pudrem, podajemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...