wtorek, 17 maja 2011

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Spotkałem się kiedyś ze stwierdzeniem, że rabarbar to najbardziej owocowe warzywo.

I jest w tym sporo prawdy. Od kiedy kilka lat temu spróbowałem ciasta z rabarbarem - natychmiast polubiłem jego smak.

W tym roku spróbowałem przygotować coś samodzielnie. Na pierwszy rzut wybrałem najprostsze kruche ciasto z dużą ilością kruszonki. Świetne z cukrem pudrem!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej, przesianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g suszonych daktyli
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej, przesianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  1. Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Ze składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki, w tym samym czasie nagrzewając piekarnik do 160 st. C. Pieczemy na blado złoty kolor, ok. 25 minut. Wyjmujemy następnie z pieca, nie wyłączając go.
  3. Rabarbar kroimy na ok. 1 - 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, następnie z cukrem, cukrem wanilinowym, na końcu wsypujemy drobno posiekane daktyle.
  4. W drugiej misce mieszamy składniki kruszonki. Rozcieramy je placami, aż do uzyskania konsystencji drobnych okruszków.
  5. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy ok. 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po wystudzeniu obficie obsypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...