I jest w tym sporo prawdy. Od kiedy kilka lat temu spróbowałem ciasta z rabarbarem - natychmiast polubiłem jego smak.
W tym roku spróbowałem przygotować coś samodzielnie. Na pierwszy rzut wybrałem najprostsze kruche ciasto z dużą ilością kruszonki. Świetne z cukrem pudrem!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
Ciasto:- 150 g mąki pszennej, przesianej
- 100 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g suszonych daktyli
- 150 g mąki pszennej, przesianej
- 50 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła
- Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Ze składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki, w tym samym czasie nagrzewając piekarnik do 160 st. C. Pieczemy na blado złoty kolor, ok. 25 minut. Wyjmujemy następnie z pieca, nie wyłączając go.
- Rabarbar kroimy na ok. 1 - 2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, następnie z cukrem, cukrem wanilinowym, na końcu wsypujemy drobno posiekane daktyle.
- W drugiej misce mieszamy składniki kruszonki. Rozcieramy je placami, aż do uzyskania konsystencji drobnych okruszków.
- Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy ok. 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po wystudzeniu obficie obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz