poniedziałek, 30 maja 2011

Rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni!

Kiedyś w ogóle nie znałem smaku tego warzywa, a teraz ciągle wyszukuję przepisów na ciasta z jego wykorzystaniem.

Dlatego postanowiłem zaimponować swojej koleżance ze Szwecji i upiec (podobno wg oryginalnej receptury) - Rabarberkaka - czyli mówiąc prościej - ciasto z rabarbarem.

Banalnie proste. Do zrobienia z dosłownie kilku składników, które każdy ma w domu. Mocno wilgotne od rabarbaru, a jednocześnie delikatne i puszyste. Idealne do podawania na ciepło z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • ok. 100 g cukru
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • brązowy cukier do posypania
  1. Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
  2. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do niej mąkę i delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm.
  3. Na wierzchu rozkładamy kostki rabarbaru. Masło kroimy w cieniutkie plasterki i równomiernie układamy je na cieście. Obsypujemy brązowym cukrem.
  4. Pieczemy w 175 st. C ok. 40 - 60 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe serwujemy z lodami lub bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...