Kiedyś w ogóle nie znałem smaku tego warzywa, a teraz ciągle wyszukuję przepisów na ciasta z jego wykorzystaniem.
Dlatego postanowiłem zaimponować swojej koleżance ze Szwecji i upiec (podobno wg oryginalnej receptury) - Rabarberkaka - czyli mówiąc prościej - ciasto z rabarbarem.
Banalnie proste. Do zrobienia z dosłownie kilku składników, które każdy ma w domu. Mocno wilgotne od rabarbaru, a jednocześnie delikatne i puszyste. Idealne do podawania na ciepło z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 400 g rabarbaru
- 2 jajka
- ok. 100 g cukru
- ok. 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- brązowy cukier do posypania
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do niej mąkę i delikatnie mieszamy, aż do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu rozkładamy kostki rabarbaru. Masło kroimy w cieniutkie plasterki i równomiernie układamy je na cieście. Obsypujemy brązowym cukrem.
- Pieczemy w 175 st. C ok. 40 - 60 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe serwujemy z lodami lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz