To już chyba ostatnie ciasto z rabarbarem w tym sezonie.
Trochę inne od wszystkich, bo z dodatkiem przyprawy do piernika.
(W oryginale był imbir, jednak"potrzeba matką wynalazku" - i w ten oto sposób ciasto "imbirowe" stało się "korzennym")
Spodoba się wszystkim fanom ciast ucieranych. Mimo że nie jest przygotowywane w klasyczny sposób (masło z cukrem utarte na puszystą masę, potem dorzucamy resztę składników) - wszystkie składniki wrzucamy do malaksera (lub miski) i mieszamy aż do połączenia. Szybkie do wykonania. Ładnie wyrasta i cieszy oko!
No i ta kruszonka...
Naprawdę krucha i rozsypująca się po talerzyku (musicie na nią uważać!).
Polecam posypane cukrem pudrem!
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Ciasto- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 3 jajka roztrzepane
- 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki
- 50 g masła
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników
- 50 g cukru
- 100 g mąki
- Okrągłą formę do ciasta (średnica ok. 22 cm) smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
- Kruszonka: Na małym ogniu na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawę korzenną, cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy.
- Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę, masło posiekane w kawałki, cukier, przyprawę korzenną oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę (malakserem lub mikserem, początkowo spiralnymi mieszadłami, później tymi, do ubijania piany) do połączenia składników, nie dłużej!
- Ciasto wykładamy do formy. Układamy na nim rabarbar, posypujemy kruszonką.
- Pieczemy na złoty kolor - ok. 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy w formie. Posypujemy cukrem pudrem.
Zastanawiam się, czy by nie sprawdzić, jak by z takiego przepisu wyszły babeczki... >)
OdpowiedzUsuń