Całe szczęście sezon na jabłka jest przez cały rok!
Mogłem wypróbować przepis na pudding z rabarbarem i jabłkiem.
To ciasto z pewnością spodoba się fanom nie tylko owoców, ale też deserów podawanych na ciepło. Bo znakomicie smakuje po lekkim ostygnięciu po wyjęciu z piekarnika. Na drugi dzień, podgrzane, a nawet i zimne - też jest wyśmienite. Ponieważ jest dość słodkie - kleks bitej śmietany będzie bardzo dobrym dodatkiem, złagodzi smak... no i da nieco dodatkowych kalorii!
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Farsz- 5 jabłek
- 5 łodyg rabarbaru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 50 g + 2 łyżki miodu
- 125 ml wody
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ok. 1 cm kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. Wkładamy owoce do formy (u mnie żaroodporna o wymiarach ok. 20x30 cm), skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jajka w całości ubijamy na puszystą pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy dalej przez ok. 5 minut. Przesiewamy do jajecznej masy mąkę z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i masło. Miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ciasto łyżką na owoce, wyrównujemy powierzchnię.
- Do rondelka wrzucamy składniki sosu. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszając ogień - zagotowujemy. Łyżką wylewamy na ciasto porcje sosu.
- Pieczemy przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z pieca pozwalamy nieco ostygnąć, sos wtedy się zredukuje. Najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem i nakładane łyżką na talerz.
Na drugi dzień pudding nabiera bardziej "zwartej" struktury. Łatwiej go wtedy nakładać na talerzyki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz