sobota, 4 czerwca 2011

Rabarbarowo-jabłkowy pudding z sosem karmelowym

To dziwne odkrycie - rabarbar zalegający w lodówce! Szczególnie kiedy sezon na to warzywo niedługo będzie dobiegał końca.

Całe szczęście sezon na jabłka jest przez cały rok!

Mogłem wypróbować przepis na pudding z rabarbarem i jabłkiem.

To ciasto z pewnością spodoba się fanom nie tylko owoców, ale też deserów podawanych na ciepło. Bo znakomicie smakuje po lekkim ostygnięciu po wyjęciu z piekarnika. Na drugi dzień, podgrzane, a nawet i zimne - też jest wyśmienite. Ponieważ jest dość słodkie - kleks bitej śmietany będzie bardzo dobrym dodatkiem, złagodzi smak... no i da nieco dodatkowych kalorii!



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
Farsz
  • 5 jabłek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła
Sos
  • 100 g cukru
  • 50 g + 2 łyżki miodu
  • 125 ml wody
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ok. 1 cm kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. Wkładamy owoce do formy (u mnie żaroodporna o wymiarach ok. 20x30 cm), skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Jajka w całości ubijamy na puszystą pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy dalej przez ok. 5 minut. Przesiewamy do jajecznej masy mąkę z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i masło. Miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ciasto łyżką na owoce, wyrównujemy powierzchnię.
  4. Do rondelka wrzucamy składniki sosu. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejszając ogień - zagotowujemy. Łyżką wylewamy na ciasto porcje sosu.
  5. Pieczemy przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z pieca pozwalamy nieco ostygnąć, sos wtedy się zredukuje. Najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem i nakładane łyżką na talerz.


Na drugi dzień pudding nabiera bardziej "zwartej" struktury. Łatwiej go wtedy nakładać na talerzyki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...