A na dodatek jest TAK bardzo cytrynowe, że się w nim momentalnie zakochacie!
Nasączone owocowym syropem jest wilgotne. A jednocześnie delikatne, puszyste...
Cytrusowe niebo w gębie!
W wersji dla dorosłych do syropu możemy dodać zamiast soku z cytryny - 1 lub 2 łyżki cytrynowej wódki. Smakować będzie świetnie! Próbowałem!
- 125 g miękkiego masła
- 175 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 175 g mąki
- po ok. 2 g sody oczyszczonej i proszku do pieczenia - dla posiadaczy miarek to 1/2 + 1/8 łyżeczki
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- ok. 4 łyżki soku z cytryny (potrzeba 1,5 cytryny)
- 100g cukru pudru
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem.
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, potem skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę i sól - mieszając delikatnie, ale do dokładnego połączenia z resztą składników. Na końcu wlewamy mleko.
- Pieczemy ok. 45 minut, aż do nabrania złotego koloru i "suchego patyczka".
- Pod koniec pieczenia przygotowujemy syrop. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny i cukier puder - mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciasto wyjmujemy z pieca - nakłuwamy patyczkiem w wielu miejscach. Polewamy ciepłym syropem - starając się rozprowadzić syrop równomiernie po całej powierzchni. Czekamy do wystygnięcia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz