środa, 28 grudnia 2011

Piernik, podobno najlepszy!


Na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika!
A ten jest wyjątkowy podwójnie!

Bo po pierwsze - ten piernik przypomniał mi natychmiast moje dzieciństwo i smak "piernika staropolskiego" przekładanego zbyt słodką marmoladą, który kiedyś moja mama kupiła na moje urodziny zamiast tortu (!). O zgrozo!

A po drugie - z tym "staropolskim" ma bardzo niewiele wspólnego, oprócz smaku. Jest gęsty, wilgotny, a nie jak tamten suchy i zapychający. Przełożony domową konfiturą z wiśni i powidłami śliwkowymi wilgotnieje z każdym dniem jeszcze bardziej!

Wszyscy poczęstowani znajomi byli zachwyceni! A ja chyba najbardziej!



zaczerpnięty stąd.
  • 125 g masła
  • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)
Przełożenie:
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Odstawiamy z ognia. Wsypujemy cukier - mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Mieszamy aż do rozpuszczenia składników.
  3. Następnie wsypujemy sodę, kawę zbożową, wlewamy mleko i roztrzepane jajka. Szybko mieszamy (masa się spieni). Mieszając cały czas wsypujemy mąkę, rozcieramy ewentualne grudki.
  4. Masę przelewamy do formy (ciasto będzie dość rzadkie). Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy.
  5. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. U mnie na 3 części, bo wyszedł dość wysoki. Przekładamy powidłami.
  6. Przełożony piernik polewamy polewą: w rondelku gotujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy. Rozprowadzamy na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...