sobota, 3 grudnia 2011

Puszysta pizza


Skoro lubimy zamawiać pizzę to czemu by nie spróbować upiec jej samemu?

Z takiego założenia wyszedłem w jeden z tych dni, kiedy chodzi za wami ochota na coś, ale to "coś" jest zupełnie niesprecyzowane.
Bo chce się czegoś smacznego, sytego... czasem tłustego...
Po prostu chce się dobrze zjeść!

Ciasto na pizzę jest niesamowicie proste. Bo to tylko woda, drożdże, mąka, cukier, sól i oliwa. Dodatki dobieramy wg własnych upodobań. Parę minut i "coś" smacznego gotowe!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach
  • 1 pełna łyżeczka soli
  1. Połowę ilości wody podgrzewamy w garnuszku (ma być ciepła "na palec"). Do wody dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, mieszamy aż wszystko dobrze się rozpuści. Odstawiamy na 5 minut aby drożdże ruszyły. W tym czasie podgrzewamy resztę wody (ponownie ma być ciepła "na palec").
  2. Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, pośrodku robimy wgłębienie. Stopniowo wlewamy w nie zaczyn mieszając łyżką z częścią mąki. Dodajemy drugą połowę wody i oliwę, mieszamy wszystko łyżką, aby składniki połączyły się ze sobą z grubsza.
  3. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i zaczynamy je energicznie zagniatać (można to uczynić również w dużej misce). Dodajemy sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Gdy mamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego - można go wykorzystać i ułatwić sobie pracę.
  4. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją z wierzchu oliwą i wkładamy do dużej oraz szerokiej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (około 30 - 40 minut).
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 4 części. 4 blaszki posmarować oliwą, na środek kładziemy po jednym kawałku ciasta i za pomocą dłoni rozprowadzamy je po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Formujemy boczy rant, przykrywamy ściereczką i odstawić do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C.
  6. Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany na cieście rozkładamy dodatki. Wstawiamy do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Pieczemy przez około 12 - 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (dla pizzy z większej ilości ciasta i w większej blaszce czas pieczenia można wydłużyć, np. do 20 minut). Gdy brzegi ciasta będą zrumienione można sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zrumieniony i chrupiący. Wyciągamy z pieca. I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...