sobota, 28 kwietnia 2012

Muffiny jogurtowo - cytrusowe / Baby bundts


Kolejny przepis na jeden z moich ulubionych smakołyków! Muffiny!

Tym razem w wersji cytrusowo - jogurtowej.
Prosto od Nigelli!



Inspiracja zaczepnięta stąd.
Porcja podwójna - na 26 muffinów o średnicy ok. 6 cm.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny i 1 pomarańczy
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  1. W naczyniu mieszamy jogurt z masłem. Dodajemy jajka, skórki z cytrusów, roztrzepujemy.
  2. Do mokrych składników dodajemy suche - mąkę, sodę, sól i cukier. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do gniazd foremki na muffiny (wcześniej wyłożonych papilotkami).
  3. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 minut - do "suchego patyczka". Lekko studzimy, wyjmujemy z foremki. Można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...