wtorek, 10 kwietnia 2012

Tarta ziemniaczano - porowa z kurczakiem i mozzarellą


Bardzo szybka tarta do zrobienia "prawie z niczego" i "prawie natychmiast".

W wersji wegetariańskiej - bez kurczaka.
W wersji dla chodzących na siłownię - z dodatkiem kurczaka, bo źródła białek trzeba dorzucać wszędzie, gdzie się da.

Co prawda ciasto francuskie do najzdrowszych nie należy, ale raz na jakiś czas - nie powinniśmy mieć wyrzutów po zjedzeniu kawałka!
Choć oczywiście można je zastąpić ciastem kruchym.

Dla zainteresowanych inny pomysł na tartę: Quiche z bobem i grillowaną papryką.

Aby uzyskać niezbyt mocno nasiąknięty spód warto go najpierw delikatnie podpiec, przed nałożeniem farszu (dla ciasta francuskiego ok. 15 - 20 minut w 180 st. C).



Inspiracja zaczepnięta stąd.
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 300 g)
  • 2 duże pory - tylko biała część, umyte i posiekane w krążki
  • 1-2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 2 średnie ziemniaki - młode kroimy w cienkie talarki, grubości ok. 1-2 mm, stare - wcześniej gotujemy
  • 1,5 piersi z kurczaka, pokrojonej w ok. 1,5-2 cm kawałki
  • 3 jajka
  • 1/2 kubeczka śmietany 18%
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, tymianek - do smaku
  1. Olej podgrzewamy na patelni. Wrzucamy pory i ziemniaki (gdy używamy gotowanych, dodajemy je na samym końcu). Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wlewamy wodę. Dusimy ok. 20 minut na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a woda wyparuje.
  2. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka. Nie dodawałem do niego żadnych przypraw.
  3. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze (u mnie forma o wymiarach ok. 23x30 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Na cieście układamy pory i ziemniaki. Wysypujemy kawałki kurczaka. 
  4. W misce mieszamy jajka ze śmietaną. Wylewamy na wierzch tarty. Mozzarellę rwiemy na niewielkie kawałki, układamy na wierzchu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut, aż do zrumienienia wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...