poniedziałek, 25 lutego 2013

Kawa i banany - idealne połączenie na śniadanie!


Pozostajemy w kręgu włoskich inspiracji od Nigelli Lawson.
Tym razem jednak w wersji śniadaniowej.

Nie mam pojęcia czy Włosi rzeczywiście raczą się takimi bananowo - kawowym chlebkiem na śniadania... Mam wrażenie, że to własnie owoc różnych inspiracji, jakie czerpie Nigella z kuchni różnych krajów i narodów.
Chlebek znakomicie sprawdza się na śniadanie, do kawy (choć sam ma kawowy aromat, zupełnie to nie przeszkadza), albo jako szybkie drugie śniadanie czy podwieczorek.
Oczywiście najlepiej zrobić go z przejrzałych, bardzo słodkich bananów, ale gdy takich nie mamy - te o "średnim" stopniu dojrzałości też będą dobre. Zredukowałem dość mocno ilość cukru, o 1/3, więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta - powinniście dodać go nieco więcej.

Inna wersja chlebka bananowego znajduje się tutaj.



Italian Breakfast Banana Bread
Włoski śniadaniowy chlebek bananowy
Inspiracja zaczerpnięta stąd.

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 średnie banany (po obraniu powinniśmy otrzymać ok. 300 g miąższu)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego esspresso
    1. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Keksówkę o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    2. Banany ugniatamy z ekstraktem waniliowym i solą na jednolitą masę, wlewamy olej - miksujemy. Nadal ucierając dodajemy po 1 jajku, następnie wsypujemy cukier. Dodajemy mąkę, sodę, esspresso w proszku, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Przelewamy do formy, pieczemy 50 - 60 minut, do "suchego patyczka".

    1 komentarz:

    1. Brzmi ciekawie :) Sporo oleju w nim, musi być dość wilogotny :) No i zdrowy - olej rzepakowy to sporo omega-3 i witamin, do tego banany bogate w potas... mniam :)

      OdpowiedzUsuń

    Przyciski Listonic

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...