czwartek, 3 maja 2012

Orientalny pilaf z kurczakiem


Ta potrawa mnie oczarowała.

Mieszanka korzennych przypraw, rodzynek, migdałów, ryżu i kurczaka uwiodła moje kubki smakowe.

Koniecznie do wypróbowania. Szczególnie w gorące dni, kiedy nie chce Wam się siedzieć godzinami w kuchni. A smak - głęboki i zarazem orzeźwiający doskonale sprawdzi się w leniwe letnie dni (i wiosenne również!).



Inspiracja zaczepnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 200 g białego ryżu Basmati (2 woreczki)
  • 4 łyżki miękkich rodzynek królewskich (100 g)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych migdałów bez skórek (55 g)
  • Przyprawy: 1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu, 1 łyżeczka mieszanki pikatnego pieprzu, 1 łyżeczka cynamonu, 2 + 1 łyżeczki sproszkowanej żółtej kurkumy, 2 liście laurowe
  • 1/2 cytryny
  • 300 - 400 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 4 łyżki masła + 2 łyżki do podania
  • 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedzamy, wsypujemy do miski. Mieszamy z rodzynkami, migdałami, natką pietruszki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wierzch cynamonem, dodajemy kardamon, pieprz, na wierzchu posypujemy kurkumą (2 łyżeczki), delikatnie mieszamy. Dodajemy liście laurowe oraz kawałki cytryny.
  3. Na wierz układamy kawałki kurczaka, oprószone wcześniej solą i pieprzem oraz 4 łyżki masła w kawałeczkach. Posypujemy pozostałą kurkumą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut - po tym czasie sprawdzamy czy kurczak jest upieczony, w razie potrzeby już bez przykrycia dopiekamy przez kilka minut.
  4. Na wierzch gorącej potrawy układamy resztę masła. Nakładamy na talerze lekko mieszając ryż z przyprawami. Podajemy z ćwiartkami jajka.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...