piątek, 26 października 2012

Kurczak w sosie śmietanowo - porowym


Przepis na szybki obiad. Robiony dosłownie w 20 - 30 minut.
Akurat w sam raz, gdy wracacie z pracy i trzeba przygotować jedzenie "na już" i "na szybko" - bo jesteście strasznie głodni!

Danie delikatne w smaku, pory świetnie komponują się z mięsem z piersi kurczaka.
Podane z ziemniakami albo ryżem zaspokoi Wasz głód.
A być może pozostawi ochotę na więcej!



Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 4 porcje.
  • 1 duży por
  • 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% - może być także śmiatanka o mniejszej zawartości tłuszczu np. 22%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Z porów odkrajamy zielone części, myjemy je dokładnie. Dzielimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jak duży jest por) - następnie tniemy na ok. 0,5 cm kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory, sól i połowę tymianku - smażymy na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, mieszamy od czasu do czasu (mają się nie zrumienić). Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  3. W tym czasie przygotowujemy kurczaka. Piersi oczyszczamy, kroimy je pod skosem na cienkie plasterki. Posypujemy je pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy resztę masła - "kotleciki" obsmażamy krótko z obu stron.
  4. Do porów wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Wrzucamy kurczaka i pod przykryciem dusimy jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie w środku miękkie. Możemy skropić sokiem z cytryny.
    Podajemy z ryżem bądź ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...