Przepis na szybki obiad. Robiony dosłownie w 20 - 30 minut.
Akurat w sam raz, gdy wracacie z pracy i trzeba przygotować jedzenie "na już" i "na szybko" - bo jesteście strasznie głodni!
Danie delikatne w smaku, pory świetnie komponują się z mięsem z piersi kurczaka.
Podane z ziemniakami albo ryżem zaspokoi Wasz głód.
A być może pozostawi ochotę na więcej!
- 1 duży por
- 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% - może być także śmiatanka o mniejszej zawartości tłuszczu np. 22%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Z porów odkrajamy zielone części, myjemy je dokładnie. Dzielimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jak duży jest por) - następnie tniemy na ok. 0,5 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory, sól i połowę tymianku - smażymy na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, mieszamy od czasu do czasu (mają się nie zrumienić). Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie przygotowujemy kurczaka. Piersi oczyszczamy, kroimy je pod skosem na cienkie plasterki. Posypujemy je pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy resztę masła - "kotleciki" obsmażamy krótko z obu stron.
- Do porów wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Wrzucamy kurczaka i pod przykryciem dusimy jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie w środku miękkie. Możemy skropić sokiem z cytryny.
Podajemy z ryżem bądź ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz