niedziela, 10 listopada 2013

Muffiny czekoladowo-kawowe z polewą kajmakową


Ostatnio znowu przypominam sobie jaką przyjemność daje pieczenie, nie tylko dla mnie, ale i dla znajomych.
A te proste muffiny z pyszną kajmakową polewą są idealnym przepisem "na powrót" do słodkości!

Muffiny czekoladowo-kawowe
z polewą kajmakową

Inspiracja zaczerpnięta stąd
.
Składniki na ok. 16 sztuk.
Ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g brązowego cukru
  • 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • mała szczypta soli morskiej
  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa kajmakowo-kawowa:
  • 200 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + ewentualnie do posypania po wierzchu
  • szczypta soli morskiej grubo zmielonej
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Gniazda formy do muffinek wykładamy papilotkami.
2. Do rondelka wrzucamy: masło, czekoladę, kawę, cukier, cynamon, sól - na małym ogniu rozpuszczamy ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelewamy do miski. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy łyżką do połączenia składników. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia - ponownie mieszamy, do połączenia. Ciasto nakładamy do papilotek, pieczemy ok. 20 minut.
3. Składniki polewy na mały ogniu podgrzewamy w rondelku, do uzyskania półpłynnej konsystencji. Nakładamy polewę na muffiny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...