sobota, 8 października 2011

Muffinki czekoladowo - orzechowe z kremem mascarpone



Kiedy myślę o błyskawicznym wypieku, zawsze do głowy przychodzą mi muffiny.


Ekspresowe i pyszne. Wstawiasz do piekarnika i za chwilę są gotowe.


Te muffiny przygotujemy za pomocą malaksera dosłownie w kilka minut. A gdy malaksera nie mamy, możemy skorzystać z gotowych, mielonych orzechów.


W smaku są niesamowite. Tak mocno, tak bardzo orzechowe, że koniecznie chce się sięgnąć po kolejne. Czekolada dodaje jeszcze nieco dodatkowej słodyczy. A wszystko złamane jest serkiem mascarpone, z którego przygotowujemy błyskawiczny krem.


Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 150 g orzechów włoskich
  • 180 g cukru
  • 140 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  1. Orzechy mielimy w malakserze razem z cukrem.
  2. Masło i czekoladę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. (podarowałem sobie zabawę z kąpielą wodną czy roztapianiem na parze) Lekko przestudzoną masę dodajemy do orzechów i cukru - miksujemy chwilę.
  3. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, wsypujemy do malaksera - miksujemy przez minutę. Wrzucamy jajka - miksujemy dwie minuty.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Muffiny pieczemy przez 15-20 minut - koniecznie w papilotkach, bo mają tendencję do przywierania do foremki, chyba, że macie silikonowe - wtedy po lekkim przestudzeniu ciastka bardzo łatwo da się wyjąć.
  5. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Nakładamy go na muffiny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...