Smak czekolady chyba nigdy mi się nie znudzi!
Szczególnie, gdy poznałem taki wynalazek jak brownie.
To ciasto jest do niego podobne. Posiada jednak bardziej pulchną strukturę. I jest tak niesamowicie szybkie w wykonaniu!
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 1 1/2 filiżanki mąki
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka octu
- 1/4 filiżanki oleju roślinnego
- 1 filiżanka wody
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
- Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, cukier, kakao, kawę, sodę oraz sól. Mieszamy aż do połączenia.
- Wrzucamy następnie składniki mokre - ocet, olej, ekstrakt z wanilii. Zalewamy wszystko wodą i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Pieczemy 30-35 minut - do tzw. "suchego patyczka". Studzimy przed podaniem.
czy istnieje konieczność dodania octu?;-) a jak tak, to czy jabłkowy wchodzi w grę?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że by się sprawdził. ;)
UsuńFiliżanka? Jaką pojemność ma Pana filiżanka? Bo ja akurat posiadam różnej wielkości :)
OdpowiedzUsuńFiliżanka ma pojemność ok. 240 ml (a dokładnie 236,59 ml). ;)
UsuńPyyyszne wyszlo!@@@
OdpowiedzUsuńCzy mozna dodac jabłka?
OdpowiedzUsuń