piątek, 19 sierpnia 2011

Quick Chocolate Cake / Szybkie ciasto czekoladowe


Smak czekolady chyba nigdy mi się nie znudzi!
Szczególnie, gdy poznałem taki wynalazek jak brownie.

To ciasto jest do niego podobne. Posiada jednak bardziej pulchną strukturę. I jest tak niesamowicie szybkie w wykonaniu!



Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
  • 1 1/2 filiżanki mąki
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 filiżanki oleju roślinnego
  • 1 filiżanka wody
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, cukier, kakao, kawę, sodę oraz sól. Mieszamy aż do połączenia.
  3. Wrzucamy następnie składniki mokre - ocet, olej, ekstrakt z wanilii. Zalewamy wszystko wodą i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  4. Pieczemy 30-35 minut - do tzw. "suchego patyczka". Studzimy przed podaniem.


6 komentarzy:

  1. czy istnieje konieczność dodania octu?;-) a jak tak, to czy jabłkowy wchodzi w grę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Filiżanka? Jaką pojemność ma Pana filiżanka? Bo ja akurat posiadam różnej wielkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filiżanka ma pojemność ok. 240 ml (a dokładnie 236,59 ml). ;)

      Usuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...