Pierwszy raz tego dania spróbowaliśmy, gdy siedząc leniwie na kanapie szukaliśmy ze znajomymi pomysłu na obiad. Dyskusja rozgorzała na dobre. Pojawiały się mniej i bardziej skomplikowane dania. Coraz bardziej wymyślne składniki. Aż nagle znaleźliśmy kompromis. Kurczak i grecki sos!
Kiedy zabraliśmy się za przygotowanie zobaczyliśmy dopiero, jak genialny jest to przepis!
Prosty jak budowa cepa! Kurczak wrzucony do piekarnika właściwie nie wymaga naszej większej uwagi. Posiekane warzywa i zioła wypełniają kuchnię cudownym aromatem (Wiosny! Wiosny!), a dodane do gęstego jogurtu (niekoniecznie greckiego! Naturalny o odpowiednio gęstej konsystencji też jest idealny!) tworzą sos - marzenie! Wszystko podane ze świeżym chlebem i sałatą - tworzy niesamowite danie. Tak zaskakujące w swej prostocie i radosnym, wiosenno - letnim smaku!
Ilość poszczególnych składników w greckim sosie można dość swobodnie modyfikować. Dodać więcej ogórka lub czosnku, w zależności od upodobań.
Oryginalny przepis dostępny jest tutaj.
- 12 kurzych podudzi
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml naturalnego jogurtu greckiego
- 4 większe lub 6 mniejszych cebulek dymek
- 1 zielona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1/2 ogórka, bez nasionek, drobno posiekanego
- 3 łyżki kolendry i mięty, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
- Na blasze układamy podudzia z kurczaka. Oblewamy je sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 45 minut.
- Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Sos podajemy z kurczakiem, świeżym chlebem i dowolną sałatą.
Kurczak dochodzi w piekarniku. |
Sprawca całego zamieszania. Genialny grecki sos ziołowy! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz