środa, 21 września 2011

Razowe ciasto z gruszkami



"Skąd wziąłeś gruszki?"
"No jak to skąd? Z sadu!"
"A co z nimi zrobiłeś?"
"Upiekłem ciasto!"

Proste!

A zamiast gruszek możemy oczywiście dodać inne owoce - bardzo dobrze sprawdzą się jabłka.



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 2 jajka 
  • ¾ szklanki cukru 
  • ¾ szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka muesli z drobnymi płatkami owsianymi 
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 średnie gruszki, pokrojone w kostkę - można nawet nie obierać ich ze skórki
  1. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy mleko i olej - delikatnie mieszamy.
  2. Suche składniki łączymy w misce - pamiętajmy o przesianiu każdej z mąk. Do jajecznej masy wsypujemy powoli tę mieszaninę i łączymy delikatnie (można mikserem, albo trzepaczką). Dodajemy owoce.
  3. Formę (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut do "suchego patyczka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...